Samsun yöresi broiler ve yumurta tavukçuluğunun teknik analizi / Zekeriya Sarıkoca; Danışman Kudret Sağlam.
Özet
Bu araştırma, Samsun yöresinde broiler ve yumurta tavukçuluğunun teknik yapısı, yetiştirme özellikleri ve sorunları ile kümes içi çevre koşullarını belirlemek amacıyla 1995 yılında 224 işletmede (200 adeti Köy-Tür'e ait) yürütülmüştür. İşletmelerin ortalama kuruluş kapasitesi 18.570 adet, bugünkü kapasitesi ise 32.550 adet olup, Köy-Tür'e ait broiler işletmelerinin, başlangıç kapasitelerine göre %733.33 gibi önemli bir artış yaparak 1.000.000 civciv kapasiteye, işletme bazında da %300 artış göstererek toplam 200 adet işletme sayısına ulaştığı saptanmıştır. İşletme sahiplerinin artmasıyla işletme kapasitesinin de arttığı tespit edilmiştir. Üretici birliğinin olmadığı yörede, pazarlama, toptancılar vasıtasıyla ve üreticilerin kendi imkanlarıyla, Köy-Tür'e ait ürünlerin pazarlanması ise, ülke genelinde örnek teşkil edebilecek bir organizasyonla yapılmaktadır.