Bıldırcın rasyonlarında soya küspesi yerine pamuk tohumu küspesinin kullanılabilme olanakları / Arda Yıldırım; Danışman Ergin Öztürk.
Özet
Bu çalışma, Japon bıldırcınlarının gelişme ve yumurtlama dönemi rasyonlarında soya küspesi (SK) yerine değişik düzeylerde katılan ekstraksiyon pamuk tohumu küspesinin (PTK) verim özelliklerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Denemede gelişme dönemi için 450 adet karışık cinsiyette Japon bıldırcını kullanılmıştır. Hayvanlar 1 haftalık yaştan (7.gün) 6 haftalık yaşa (42.gün) kadar büyütülmüşlerdir. Bu haftalar arasında %24 HP ve 3000 kcal/kg ME içeren karmalar kullanılmıştır. Yumurtlama dönemi denemesindeise altıncı haftada yumurtaya giren hayvanlardan 180 dişi ve 45 erkek bıldırcın kullanılmış ve 20 haftalık yaşa kadar (yumurta döneminde) %20 HP ve 3000 kcal/kg ME içeren karmalarla yemlenmişlerdir. Her iki dönemde de mısır-SK esasına dayalı bazal rasyona SK'nın (kontrol) sağladığı proteininin yerine sırasıyla %0, 30, 58, 86 ve 100 oranlarında PTK ikame edilerek oluşturulan 5 farklı rasyon kullanılmıştır. Gelişme dönemi sonunda, deneme grupları arasında canlı ağırlık (CA) bakımından önemli (P büyüktür 0.05), canlı ağırlık artışı (CAA) bakımından ise çok önemli (P büyüktür 0.01) farklılıklar gözlenmiştir. Diğer taraftan PTK içeren gruplar arasında farklılık oluşmamıştır. Gelişme dönemine ait eklemeli yem tüketimi (YT), karkas özellikleri ve yaşama gücü (YG) bakımından herhangi bir istatistiki farklılık saptanmamıştır. (P küçüktür 0.05). Altıncı hafta sonunda kontrol grubu 3., 4. ve 5. gruplara göre daha iyi yemden yararlanma oranı (YYO) sağlanmıştır. (P büyüktür 0.05). Yumurta dönemine ait yumurta verim özellikleri, YT ve YG bakımından ise PTK'nın karmalara ikame oranına bağlı değişimler gözlenmemiştir. (P küçüktür 0.05). Yumurta dış kalite özelliklerinden en yüksek kuru kabuk oranı ve kabuk kalınlığı sırasıyla 5. gruptan (P büyüktür 0.01) ve 1. gruptan elde edilmiştir. Sonuç olarak gelişme döneminde SK yarine PTK ikamesi YYO'nın azalmasına neden olur iken, yumurtlama döneminde yumurtaverim ve kalitesinde farklılaşma olmamıştır.