Fındık küspesinin yumurta tavuk rasyonlarında kullanılabilme olanakları / Güray Erener; Danışman Nihat Özen.
Özet
Bu deneme fındık küspesinin yumurta tavuk rasyonlarında kullanılma olanaklarını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Hayvancılık İşletmesi'nde yetiştirilen 216 adet kahverengi yumurtacı tavuk kullanılmıştır. Deneme 4'Er haftalık dönemler halinde 24 hafta sürdürülmüştür. Araştırmanın yem materyalini değişik oranlarda fındık küspesi ve soya küspesi içeren 6 farklı rasyon oluşturmuştur. Deneme sonunda yapılan variyans analizi sonuçlarına göre, yumurta verimi, yem tüketimi, yemden yararlanma, yumurta ağırlığı, yumurta sarısı ve akı oranları, kabuk kalınlığı, kabuk ağırlığı, yumurta sarısının Roche renk değrleri gibi parametreler açısından rasyonlar arasında önemli istatistiksel farklılıklar bulunamamıştır (P>0.01).Elde edilen bulguların ışığı altında yumurta tavuğu rasyonlarında fındı küspesinin soya küspesi yerine bütünüyle ikame edilebileceği söylenebilir.