Dünya'da ve Türkiye'de tavşan yetiştiriciliği alanında yapılmış olan araştırmalar ışığında, ülkemiz tavşancılığının geliştirilebilmesi imkanlarının araştırılması / Hüseyin Bilici ; Danışman Erdoğan Selçuk
Özet
Bu çalışmada, dünya'da ve Türkiye'de tavşan yetiştiriciliği alanında yapılmış olan çeşitli araştırmalar incelenerek, ülkemizde tavşancılığın geliştirilebilme imkanları araştırılmıştır. Et verimi bakımından önemli olan, döl verimi ve canlı ağırlık artışı ile ilgili özelliklere ait ülkemizde elde edilen değerlerin, Avrupa ülkelerinde elde edilenlerden düşük oldugu gözlenmiştir. Yapılmış olan çeşitli araştırmalarda, anaç başına bir yılda üretilecek yavru sayısını artırmak için, yavruların erken dönemlerde sütten kesilmelerinin hiç bir sakıncasının olmadığı bildirilmiştir. Ülkemizde, tavşanların besin madde ihtiyaçları ile ilgili hiç bir çalışma yapılmamış olup, besleme konusunda yazılmış eserlerdeki bilgiler, tamamen yabancı kaynaklıdır. Tavşan yetiştiriciliği konusunda ülkemizde yapılan çalışmalar az sayıda olup, bu konuda çalışan teknik eleman ve uzmanlar arasında bilgi ve görüş ayrılıklarının olduğu saptanmıştır. Bu konuda, bilimsel yayın, teknik eleman, elverişli damızlık, ürünlerin pazarlama ve değerlendirilmesi ile ilgili alt yapı henüz oluşmamıştır. Karlı bir yetiştiricilik için, hibrit tavşan yetiştiriciliğine geçilmesi, üreticilere teknik, ekonomik ve ürün pazarlama konusunda destek olunması ve teknik eleman yetiştirilmesine hız verilmesi gerekmektedir. Komu, ile ilgili kuruluşlarca şimdiden ele alınıp üzerinde önemle durulursa, ileride bu konu ile daha az sorunla karşılaşılabilir ve geliştirilmesi de daha kısa sürede olur.