Gerze (hacıkadı) ve Denizli tavuk ırklarının yumurta verimi ve kalite özellikleri / Ahmet Şekeroğlu; Danışman Nihat Özen.
Özet
Sinop tavukçuluk üretme istasyonunda Mart-1992 ve Mart-1993 tarihleri arasında yürütülen bu araştırmada, materyal olarak Gebze ve Denizli tavuk ırkları kullanılmıştır.Bu çalışmada,hayvanların yaşama gücü (civciv, piliç ve yumurtalama dönemlerine ait), cinsi olgunluk yaşı ve ağırlığı, 52. hafta sonuna kadar yumurta verimi, yumurta ağırlığı,52.hafta sonu canlı ağırlıkları, yem tüketimleri (2-22 ve 23-52 haftalar için),kuluçka değerleri (döllülük, çıkış gücü ve kuluçka randımanı) yumurtalarda dış ve iç kalite özellikleri araştırılmıştır.Dış kalite özellikleri olarak şekil indeksi, özgül ağırlık, kırılma mukavemeti ve kabuk kalınlığı, iç kalite özellikleri olarak da sarı ve ak indeksleri, sarı rengi ve Haugh birimi üzerinde durulmuştur.Denizli ırkı 52.hafta sonunda yumurta verimi, şekil indeksi ve yumurta sarısının rengi;Gerze ırkı ise yumurta ağırlığı ve canlı ağırlık, 23-52.haftalar arası yem tüketimi, kuluçka değerleri, ak indeksi ve Haugh birimi bakımından daha iyi sonuçlar vermiştir.