Karaköy tarım işletmesi jersey ineklerinde buzağılamadan sonra canlı ağırlık ve bazı vücut ölçülerinde meydana gelen değişimler ve bunlarla bazı süt ve döl verim özellikleri arasındaki ilişkiler / Bülent Özlü; Danışman Özel Şekerden.
Özet
Bu araştırmada, Karaköy Tarım işletmesi'nde yetiştirilen 3. ve 4. laktasyon sıralarındaki toplam 82 adet Jersey sığırına ait buzağılamadan sonraki canlı ağaırlık ve bazı vücut ölçüleri ile süt ve döl verim özelliklerine ait verilerden yaralanılmıştır.Araştırmada, 305 günlük süt, 305 günlük süt yağı, 90 günlük süt ve 90 günlük süt yağı verimi ortalamaları 3. ve 4. laktasyon sıralarındaki hayvanlar için sırası ile 2617±650, 2866±928; 118.4±35.68, 124.0±46.50; 1211±186.0, 1220±285.0; 44.3±12.31, 53.7±16.3 kg olarak saptanmıştır.Buzağılamadan sonraki canlı ağırlık ve çeşitli vücut ölçülerinde meydana gelen değişmeler 3 periyod halinde (Buzağılama-30±4. gün-60±4. gün-30±4.gün ve 90±4.gün-60±4.gün) hesaplanmıştır.Canlı ağırlık değişimleri ile göğüs derinliği, göğüs çevresi ve karın çevresi ölçümlerine it değişimler arasında sırası ile, 0.295±0.140-0.341±0.138, 0.369±0.137-0.599±0.141, 0.388±0.162-0.765±0.094 maksimum ve minimum seviyede önemli korelasyonlar belirlenmiştir.Ayrıca 90 ve 305 gün süt verimi ve 305 gün yağ verimi ile bu canlı ağırlık değişimleri arasında sırası ile, -0.364±0.164-0.400±0.170 ve -0.366±0.172 düzeyinde önemli negatif korelasyonlar bulunmuştur.Ele alınan döl verim özellikleri ile canlı ağırlık değişimleri arasında önemli korelasyonlar tespit edilmemiştir.Buzağılamadan sonraki vücut ölçülerine ait değişimler ile sadece 90 ve 305 gün süt yağ verimleri arasında önemli ilişkiler belirlenmiştir.Vücut uzunluğu hariç, diğer vücut ölçüleri değişimleri ile ele alınan döl verim özellikleri arasında önemli ilişki tespit edilmemiştir.