Değişik yumurtacı hibritlerin tüy skoru ile yumurta verim ve yem tüketim özellikleri arasındaki ilişkiler / Umut Sami Yamak; Danışman Musa Sarıca
Özet
Bu çalısmada canlı agırlık ve yumurta kabuk rengi bakımından farklı özellikteki dıs kaynaklı ve yerli hibritlerin degisik yaslardaki tüy skorları ve yumurta verim özellikleri ile yem tüketimleri belirlenmistir. Ayrıca tüy skoru ile yumurta verimi, yem tüketimi ve yumurta agırlıgı gibi özellikler arasındaki iliskiler arastırılmıstır. Hayvan materyali olarak,dıs kaynaklı kahverengi (Super Brown; DKY), dıs kaynaklı beyaz (Supernick; DBY) ile Ankara Tavukçuluk Arastırma Enstitüsünde gelistirilen kahverengi yumurtacılar (ATAK ve ATAK-S) ve beyaz yumurtacı (ATABEY) genotiplerinden toplam 378 yumurtacı tavuk kullanılmıstır.Çalısma tesadüf parselleri deneme desenine göre düzenlenmis, tavukların beslenmesinde; yetistirme döneminde 3 hafta süre ile yumurta civciv yemi (%19 HP, 2900 ME,Kcal/kg), 4-10. haftalarda piliç büyütme yemi (%18 HP, 2800 ME,Kcal/kg) ve 11-16.haftalar arasında piliç gelistirme yemi (%16 HP, 2700 ME,Kcal/kg), 16. haftada kafeslere alınan piliçler ise 16-20 haftalarda yumurta baslangıç yemi (%17 HP, 2750 ME, Kcal/kg) ,21-50 haftalarda yumurta tavuk yemi 1. dönem (%17 HP,2800 ME,Kcal/kg) ve sonraki deneme süresince yumurta tavuk yemi 2. dönem (%16 HP, 2700 Kcal/kg) yemleriyleserbest olarak yemlenmislerdir.