Bafra ekolojik koşullarında domates bitkisinin azotlu gübre ihtiyacının belirlenmesi üzerine bir araştırma / Havva Külahlı; Danışman Ahmet Korkmaz.
Özet
1997 yaz sezonunda kurulan bu tarla denemesinde Bafra Ekolojik koşullarında domates bitkisine dikim ve meyve tutumu dönemlerinde uygulanan sırasıyla amonyum sülfat ve kalsiyum nitrat gübrelerinin meyve verimi ve bazı kalite özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Bölünen bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülen tarla denemesinde ana parsellere dikimde 3-6-12 kg N/da dozlarında amonyum sülfat gübresi, alt parsellere ise meyve tutum döneminde 2.3-4.6-6.9-9.2-11.5 kg N/da dozlarında kalsiyum nitrat gübresi verilmiştir. Ayrıca bütün parsellere dikimden önce 12 k g P2O5/da hesabıyla TSP ve 15 kg K2O/da hesabıyla K2SO4 gübreleri verilmiştir. Elde edilen sonuçlar aşağıdaki gibi özetlenebilir. 1. Mevcut şartlarda meyve verimi dekara en yüksek 11.5 ton, en düşük 8.7 ton'dur. Seçilen uygulamalardan hareketle domatese dikim zamanı amonyum sülfat'ın 6 kg N/da, meyve tutumu döneminde ise kalsiyum nitratın 9-10 kg N/da dozlarında verilmeleri tavsiye edilmiştir. Dikim ve meyve tutumu dönemlerinde toplam olarak dekara 16 kg'dan fazla azot verilmesi halinde domates meyve veriminin azaldığı tespit edilmiştir. 2. Domatese dikim zamanı uygulanan amonyum sülfat dozları ile meyve tutum döneminde uygulanan kalsiyum nitrat dozlarının meyvenin % N, % Protein, % P, % K, % Kuru madde, % Toplam çözünebilir katıların miktarı, pH'sı, toplam asitliği ve C vitamini kapsamı üzerine etkileri önemsiz bulunmuştur. NH4 X NO3 interaksiyonun meyvenin % toplam çözünebilir katıların miktarı üzerine etkisi % 5 düzeyinde istatistiksel olarak önemli, buna karşılık meyvenin % P, % K, % kurumadde, pH'sı, meyve sertliği üzerine dikimde uygulanan amonyum sülfat dozlarının etkisi önemli, meyve tutumu döneminde uygulanan kalsiyum nitrat dozlarının etkisi ise önemsiz bulunmuştur. 3. Dikimde uygulanan artan oranlardaki amonyum sülfatın NH4 X NO3 interaksiyonunun domates bitkisinin % Ca ve Mg kapsamlarına etkileri istatistiksel yönden önemsiz bulunmuştur. Meyve tutumu döneminde uygulanan kalsiyum nitrat miktarının meyvede % Ca ve Mg kapsamlarına etkileri sırasıyla % 1 ve % 5 düzeylerinde önemli bulunmuş, meyve tutumu dönemindeuygulana kalsiyum nitrat miktarı arttıkça meyvenin % Ca kapsamı önemli derecede artmış, buna karşın meyvede % Mg kapsamı ise önemli derecede azalmıştır.