Yapraktan demir uygulamasının bazı soya [Glycine max. (L.) Merrill] çeşitlerinde verim ve verim unsurları ile önemli kalite özelliklerine etkisi / Turhan Civelek; Danışman Selim Aytaç
Özet
Çalısma, Bafra Samsun sartlarında pH'sı yüksek, kireçli ve demir düzeyi yetersiz olan çiftçi arazisinde üç tekrarlamalı olarak bölünmüs parseller deneme desenine göre 2004 yılında yürütülmüstür. Ana parsellerde Savoy, AP-2292 ve A-3127 çesitleri, alt parsellere ise demirin yapraktan % 0.2'lik konsantrasyonunda uygulama sayıları (Kontrol, 1 kez, 2 kez, 3 kez ve 4 kez) faktör olarak yer almıstır. Çalısmada doz farklılıgı olmayıp her bir yapraktan gübrelemede % 0,2 konsantrasyonda Fe-EDDHA uygulanmıstır. Demir elementinin uygulanması; hazırlanan solüsyonun pülverizatörle yaprakların tamamen ıslatılması seklinde gerçeklestirilmistir. İlk uygulama, ilk üç yaprakçıklı hakiki yapragın tam olarak ortaya çıktıgı V1 devresinde baslayıp çiçeklenme öncesinde 15 günlük aralıklarla yapılmıstır. Demir uygulama sayılarının tane verimi ve ham yag verimine etki etmedigi ancak, tanenin kalitesini belirleyen azot oranı ve yag asitleri kompozisyonunu etkiledigi tespit edilmistir. Uygulamanın istatistiksel manada bin dane agırlıgına etkisi önemli bulunmus ve ilk bakla boyu yüksekligine, dallanmaya ve bakla sayısına etki ettigi gözlemlenmistir.