Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorBozoğlu, Hatice
dc.contributor.authorKarayel, Reyhan
dc.date.accessioned2020-07-21T21:44:47Z
dc.date.available2020-07-21T21:44:47Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/17152.pdf
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/28210
dc.descriptionTez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2006en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 17152en_US
dc.description.abstractBir ülkenin sahip olduğu yabani bitki türleri ve yerel köy çeşitleri mevcut kültür bitkilerinin özelliklerinin iyileştirilmesinde veya yeni çeşitlerin geliştirilmesinde gerekli genetik materyallerdir. Bitkisel üretimde devamlılık ancak bu materyallerin korunmasıyla mümkün olacaktır. Bu nedenle zengin bir çeşitliliğe sahip olan ülkemizin bu kaynakların koruması sürdürülebilir tarım ve yaşam için mutlak gerekliliktir. Bezelye önemli bir yemeklik tane baklagil bitkisidir. Karadeniz Bölgesi ekolojisi bezelye yetiştiriciliği için oldukça uygundur. Bu çalışma 2004-2005 yetiştirme döneminde bezelye yerel genotiplerinin tanımlanması ve bazı agronomik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme arazisinde kurulmuştur. Deneme materyalleri Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Bitki Gen Bankasında saklanan ve Samsun' un farklı ilçelerinden kendimizin bizzat topladığı genotiplerden oluşmaktadır. Tohum ekimleri 11 Kasım tarihinde her genotip tek sıra olacak şekilde 5 m uzunluğundaki sıralara sıra arası 50 cm ve sıra üzeri 15 cm mesafede yapılmıştır. Ekimle birlikte dekara 4 kg N hesabıyla gübre verilmiştir. Yabancı otlar ihtiyaç duyulduğunda çapalanmıştır. Toplanan populasyonu tanımak amacıyla özelliklerin ferkansları çıkarılmıştır. Daha sonra UPOV ve CPVO' nun belirlediği şartlara göre genotiplerin tanımlaması yapılmıştır. Bazı agronomik özellikler ve bunlar arasındaki ilişkileri belirlemek için ortalama standart hatalar bulunmuş ve korelasyon analizi yapılmıştır.Çalışılan yerel genotiplerde bitki boyu 57.5-173.2 cm, bitkide bakla sayısı 10.6-43 adet, dal sayısı 1.4-7.8 adet, bakla uzunluğu 4.9-9.9 cm, baklada tane sayısı 4-7.6 adet, yaprak sayısı 31.6-225.2 adet, yaprak alanı 1577-16984 cm2, kuru sap ağırlığı 3.1-30 g, kuru yaprak ağırlığı 5.2-35.3 g, yaprak/sap oranı 0.9-2, kuru tane ağırlığı 5.3-30 g, 100 tane ağırlığı 10.3-36.4 g, tanede protein oranı % 16.3-23.6 arasında değişmiştir. İncelenen özelliklerde görülen varyasyon, gerek yemeklik gerekse yemlik tiplerin geliştirilmesinde bu kaynakların genetik materyal olarak kullanılabileceklerini göstermektedir. Anahtar kelimeler: Bezelye, tanımlama, agronomik özellikleren_US
dc.formatXII, 146 y. : resim ; 30 sm.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBezelye yetiştiriciliğien_US
dc.subject.otherTEZ YÜK LİS K18y 2006en_US
dc.titleYerel bezelye genotiplerinin tanımlanması ve bazı agronomik özelliklerinin tespiti / Reyhan Karayel; Danışman Hatice Bozoğluen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentOMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US]


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster