Farklı kalsiyum seviyelerinin soya fasulyesinin verimi, verim özellikleri ve kalitesine etkisi / Cüneyt Çırak; Danışman Enver Esendal
Abstract
Bu çalışmada, soyaya uygulanan farklı kalsiyum dozları (Ca (No3)2) ve gübreleme yöntemlerinin verim, verim unsurları ve kalite özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Denemeler 1996 ve 1997 yıllarında Samsun'da Çarşamba ilçesinde (karamustafalı köyü çiftçi koşullarında) ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi ziraat fakültesi tarla bitkileri bölümünde saksılarda yürütülmüştür. Denemelerde may tohumculuk şirketince bölge ekolojisine önerilen A.3935 soya çeşidi ile isviçre menşeli hydro firmasınca üretilen Ca(No3)2 gübresinin 5 farklı dozu (0,3,6,9 ve 12 kg/da) kullanılmıştır. Tarla denemelerinde uygulanan farklı gübreleme yöntemleri arasında istatistiki anlamda bir farklılık bulunmamış, kalsiyum dozları ise tane, protein ve biyolojik verimleri, tohumların protein oranı, bin-tane ağırlıkları ve çimlenme hızları üzerlerine olumlu; yağ oranı üzerine olumsuz yönde etkide bulunmuştur. Saksı denemelerinde de tarla denemelerine benzer sonuçlar alınmıştır. Artan kalsiyum uygulamalarıyla birlikte tane, biyolojik ve protein ve yağ verimleri, tohumların protein oranları ve bin-tane ağırlıkları artmış, yağ oarnı azalmıştır. Deneme sonuçlarına göre, kalsiyum uygulamalarındaki artış verim, verim unsurları ve kalite özelliklerini olumlu yönde etkilemiştir.