Fasülyede (Phaseolus Vulgaris L.) uygulanan farklı azot kaynaklı gübrelerin verim, verim unsurları ve yapraktaki klorofil miktarına etkisi üzerine bir araştırma / Mehmet Serhat Odabaş; Danışman Ali Gülümser.
Özet
Bu çalışmada fasülyeye uygulanan farklı azot kaynaklı gübrelerin verim ve verim unsurları yanında yapraktaki klorofil miktarı üzerine etkileri araştırılmıştır. Deneme Samsun'un Bafra ilçesi Tarım İlçe Müdürlüğüne ait deneme istasyonunda 1995 ve 1996 yıllarında iki yıl süreyle yürütülmüştür. Denemede farklı azot kaynaklı amonyum sülfat ve kalsiyum amonyum nitrat gübrelerinin 6 farklı dozu uygulanmıştır. Uygulanan gübreler arasında fark bulunmamış,fakat dozlar (0,3,6,9,12 ve 15 kg/da) arasında farklılık bulunmuştur. Elde edilen sonuçlara göre uygulanan farklı dozlar bitki boyu, ilk bakla yüksekliği, bitkide bakla sayısı, bakla boyu, baklada tane sayısı, bintane ağırlığı,yaprak sayısı, yaprak alanı, kabuk oranı, ham protein oranı, tanelenme oranı, su alma oranı, hasat indeksi, verim, klorofil-a ve klorofil-b miktarlarına olumlu yönde etki etmiştir.Deneme sonuçlarına göre Samsun şartlarında kuru fasulye tarımında kullanılan azot kaynaklı gübreler arasında fark bulunmamaktadır. Fakat doz miktarındaki artış verim ve verim unsurlarını olumlu yönde etkilemektedir. Klorofil miktarındaki değişim zamana ve doza bağlı olarak değişmektedir.