Çarşamba ovasında şeker mısırının (zea mays saccharata) verim, verim unsurları ile bazı kalite karakterlerine, şaşırtmanın ve farklı ekim zamanlarının etkisi / Havva Anıl (Özbay); Danışman İsmail Sezer.
Özet
Bu araştırma Çarşamba Ovası'nda şaşırtma ve doğrudan ekim yöntemleri ile farklı ekim tarihlerinin (10 Mayıs (şaşırtma), 10 Mayıs, 20 Mayıs ve 30 Mayıs ekim) şeker mısırın tae koçan verimi verim unsurları ile bazı kalite karakterlerine etkilerini belirlemek amacıyla 1996-1997 yıllarında yürütülmüştür. Tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme deseninde 3 tekrarlamalı olarak ele alınan bu araştırmada şeker mısır materyali olarak Fortune ve Taste çeşitlerikullanılmıştır. Araştırma sonucunda ; çeşitler arasında bitki boyu, ilk koçan yüksekliği, koçan uzunluğu, koçan çapı, koçan tane sayısı ve tek koçan ağırlığı bakımından önemli farklılık (p<0.05) çıkmış olup en fazla değerleri Taste çeşidi vermiştir. Ekim zamanları arasında ise parsele taze koçan sayısı, parsele taze koçan verimi ve tek koçan ağrlığı 10 Mayıs kuru madde oranı ise 20 ve 30 Mayıs direkt tohum ekimlerinde en fazla olmuştur. Çarşamba Ovası'nda şeker mısırın optimum ekim tarihi 10 Mayıs olup 2-3 haftalık erkencili amaçlanıyorsa Fortune çeşidi ve şaşırtma yöntemi tek koçan ağırlığı ve parsele yaş koçan veriminin fazla olması isteniyorsa direkt tohum ekimi ve Taste çeşidi önerilebilir.