Mısır ve bodur fasülyenin karışık ekiminde en uygun ekim şekli, düzenlemesi ve zamanının belirlenmesi üzerine bir araştırma / Erkut Pekşen; Danışman Ali Gülümser.
Abstract
Bu çalışma, 1995 ve 1996 yıllarında Çarşamba koşullarında mısır ve bodur fasülye karışık ekiminde en uygun ekim şekli, ekim düzenlemeleri ve ekim zamanlamalarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma şansa bağlı bloklar denememetoduna göre 3 tekrarlamalı olarak planlanmıştır. Denemede mısır ve fasülyenin aynı ve farklı sıralara ekildiği iki ekim şekli, bitkilerin 1mısır:1fasülye 1mısır:2fasülye ve 2mısır:1fasülye oranlarında bulundukları ekim düzenlemeleri, mısır ve fasülyenin aynı zamanda (Z1), mısırın fasülyeden 15 gün önce (Z2) ve fasülyenin mısırdan 15 gün önce (Z3) ekimlerinin yapıldığı ekim zamanları kapama ekimlerle karşılaştırılmıştır. Tane ve sapverimi bakımından en yüksek ortalama alan eşdeğer oranları (LER), farklı sıraya mısır ve fasülye ekiminde (1.39 ve 1.24), 2M:1F ekim düzenlemesinde (1.21 ve 1.05) ve bitkilerin aynı zamanda (Z1) ekimlerinde (1.21 ve 1.04) belirlenmiştir. En yüksek fasülye ve mısır eşdeğer verimleri ile toplam gelirler de aynı uygulamalardan elde edilmiş, kapama ekimlere nazaran bu uygulamalarda daha yüksek bulunmuştur. İki yılın ortalaması olarak, kapama ekimlere göre karışık ekimden dolayı fasulyede %57.48, mısırda da %25.77 oranlarında tane verimi kayıpları meydana gelmiştir. Sonuçlarımıza göre ekim, bakım ve hasat işlemlerinin daha kolay, çiftçi şartlarında ve geniş alanlarda uygulanabilir olması nedeniyle farklı sıraya ekim şekli, 2M:1F ekim düzenlemesi ve aynı zamanda ekim (Z1) en uygun karışık ekim şekli olarak önerilebilir.