Samsun ekolojik koşullarında kış döneminde yalnız, adi, fiğ ile karışık olarak yetiştirilen bazı yulaf çeşitlerinde ot ve tane verimi ve verim unsurları üzerinde bir araştırma / Zeki Acar; Danışman Fahrettin Tosun.
Özet
Bu çalışma Samsun ekolojik koşullarında kış döneminde ot verimi amacıyla yanlız ve adi fiğ ile karışık olarak ve tane verimi için yetiştirilebilecek en uygun yulaf çeşit veya çeşitlerini ve ayrıca ot ve tane verimi üzerine etki eden verim unsurlarının etki oranlarının belirlemek amacıyla 1990-1992 yılları arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kurupelit Kampüsünde yer alan Ziraat Fakültesi deneme tarlalarında yürütülmüştür. Çalışmada 17 farklı yulaf çeşidi kullanılmıştır. Yulaf çeşitlerinin yalnız ekildiği denemeye 6 kg/da yulaf+fiğ karışım denemesine ise 3 kg/da N uygulanmıştır. Yulaf denemesinden dekara iki yılın ortalaması 993.1 kg yulaf+fiğ karışım denenmesinden ise 638.5 kg kuru ot verimi alınmıştır. Yulaf denenmesinden ayrıca iki yılın ortalaması olarak dekara 296.8 k tane verimi elde edilmiştir. Kuru ot elde etmek amacıyla yulaf çeşitleri yalnız ekilecekse 1779-Yeşilköy ve Apak;tane verimi için ise 8351-Century ve Coker-1214 çeşitleri önerilirken yulaf+fiğ karışık kuru ot verimi yönünden yulaf çeşitleri arasında önemli bir farklılık bulunamamıştır. Hem yulaf hemde yulaf+fiğ karışım denemesinde kuru ot verimi ile incelenen diğer özellikler arasındaki çoklu regresyon katsayıları (R2) önemsiz bulunduğu için diğer özelliklerin kuru ot verimi üzerindeki etki oranlarını belirlemek amacıyla path analizi yapılmamıştır. Samsun ekolojik koşullarında yüksek tane verimi yönünden yapılacak seleksiyon çalışmalarında yapılan path analizi sonucunda tane verimini doğrudan olumlu yönde ve yüksek oranda etkiledikleri belirlenen m2'de fertil sap sayısı bayrak yaprak ayası uzunluğu salkımda boğum sayısı ve fertil sapta tane verimi gibi özelliklerin gözönüne alınması gerektiği sonucuna varılmıştır.