Tüketicilerin gıda güvenliği bilinç düzeylerine etki eden faktörlerin analizi : Samsun ili kentsel alan örneği / Gamze Aydın; danışman Osman Kılıç
Abstract
Araştırma kapsamında, Samsun ili Atakum, Canik ve İlkadım ilçelerinde ikamet eden tüketicilerin, gıda güvenliği bilinç düzeylerine etki eden sosyo-ekonomik ve davranışsal özellikler ortaya konulmuştur. Bu amaçla, 384 tüketici ile anket yapılmıştır. Anket sonuçlarından elde edilen verilerin değerlendirilmesinde; Varyans analizi, Ki-kare, Kruskal Wallis-H ve Mann Whitney-U testlerinden yararlanılmıştır. Ayrıca, tüketici bilinci üzerinde etkili olan faktörlerin analiz edilmesinde Sıralı Probit model kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, ailelerin aylık ortalama geliri 2056 TL olup, bunun yaklaşık %18’i gıda harcamalarına ayrılmaktadır. Tüketicilerin gıda güvenliği bilinç düzeyleri; düşük, orta ve yüksek olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Tüketicilerin meslekleri ile bilinç düzeyleri arasında istatistiksel olarak önemli ilişki bulunmuştur. Ayrıca tüketicilerin; yaş, eğitim süresi ve aylık gelir ortalamaları arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Araştırmada, gıda güvenliği konusunda kadınların erkeklerden daha fazla bilinçli oldukları tespit edilmiştir. Eğitim ve gelirin, tüketicilerin gıda güvenliği konusundaki bilinç düzeyleri üzerinde pozitif etkiye sahip oldukları saptanmıştır. Araştırmada, tüketicilerin gıda tüketimleri üzerinde en fazla etkili faktörün doktor tavsiyesi olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla, tüketiciler başta olmak üzere gıda sektöründe rol oynayan kişilerin, sağlık kuruluşlarının önderliğindeki eğitim çalışmalarıyla bilinç düzeylerinin artırılmasına önem verilmelidir.