Urtica dioica l. ve malva Neglecta Wallr. Bitkilerinin ve karışımlarının antioksidant aktivitesinin belirlenmesi / Aytaç Güder ; Danışman Halil Korkmaz
Özet
Urtica dioica L. ve Malva neglecta Wallr. bitkilerinin ve karışımlarının in vitro ortamda etanol – su ekstraktlarının antioksidant aktiviteleri tayin edilmiştir. Bu çalışmada Urtica dioica L. bitkisinin çiçek, kök, tohum ve yaprak kısımları ile Malva neglecta Wallr. bitkisinin çiçek ve yaprak kısımları kullanılmıştır. Bitkilerin ve karışımlarının antioksidant özellikleri; toplam antioksidant aktivite, indirgeme gücü, süperoksit anyon radikali giderme aktivitesi, hidrojen peroksit giderme aktivitesi, serbest radikal giderme aktivitesi, metal – şelat aktivitesi, toplam fenol bileşiminin tayini ve toplam flavonoid bileşiminin tayini gibi farklı antioksidant testler kullanılarak belirlendi. Karşılaştırma için butillenmiş hidroksianisol (BHA), butillenmiş hidroksitoluen (BHT), ? – tokoferol ve L – askorbik asit standart antioksidant maddeler olarak kullanıldı.Bitkilere ve karışımlara ait ekstraktların 50 µg/mL konsantrasyonundaki çözeltilerinin ferrik tiyosiyanat metoduna (FTC) göre linoleik asit emülsiyonundaki peroksidasyonunda ölçülen inhibisyon değerleri, standart antioksidant maddelerden yüksek bulunmuştur. Urtica dioica L. bitkisinin çiçek, kök, tohum ve yaprak kısımları ile bitkinin tüm kısımlarına ait karışımın inhibisyon değerleri sırasıyla %78.33, %79.76, %81.73, %76.40, %75.05; Malva neglecta Wallr. bitkisinin çiçek, yaprak kısımları ile bitkinin tüm kısımlarına ait karışımının inhibisyon değerleri sırasıyla %77.29, %74.08, %72.92; Urtica dioica L. ve Malva neglecta Wallr. bitkilerin karışımları ile standart antioksidant maddelerden BHA, BHT ve ? – tokoferolün inhibisyon değerleri sırasıyla %80.69, %66.20, %70.57 ve %50.02 olarak bulundu. Ayrıca konsantrasyon arttıkça inhibisyon değeri de artmaktadır. Bu sonuçlara göre bitkiler ve karışımları standart antioksidant maddelerden daha yüksek antioksidant aktivite göstermiştir.Ekstraktların indirgeme gücü, süperoksit anyon radikali giderme aktivitesi, hidrojen peroksit giderme aktivitesi, serbest radikal giderme aktivitesi, metal – şelat aktivitesi de konsantrasyona bağlı olarak artmaktadır. Toplam fenol ve toplam flavonoid bileşimi katekin miktarı (µg/mL) olarak hesaplandı. Elde edilen sonuçlar Urtica dioica L. ve Malva neglecta Wallr. bitkilerinin ve karışımlarının doğal bir antioksidant kaynak olduğunu göstermektedir. Anahtar kelimeler: Urtica dioica L., Malva neglecta Wallr., çiçek, kök, tohum, yaprak, antioksidant aktivite, indirgeme gücü, karışımlar