• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Kimya Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Kimya Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

İmino ve azo yan grubu taşıyan bazı ariloksisiklotrifosfazenlerin sentezi ve özelliklerinin incelenmesi / Günseli Turgut; Danışman Mustafa Odabaşoğlu.

Tarih

1997

Yazar

Turgut, Günseli

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Bu çalışmada, N-benziliden-4-hidroksianilin, 4'-klorbenziliden-4- hidrosianilin, 2'-klorbenzilinden-4-hidroksianilin , N-furfuriliden-4- hidrosianilin, 4'-hidroksibenziliden anilin, 4'-hidroksibenziliden-2, 6-dimetilanilin, 4'-hidroksibenziliden-2-metilanilin, 4'-hidroksibenziliden-2-kloranilin, 4'-hidroksibenziliden-4-tert- bütilanilin, 4'-hidroksibenzilindennaftilamin, 4'-hidroksibenziliden- 3,4-15-crown-5-anilin gibi 4-hidroksi veya 4'-hidroksi schiff bazları ile 4-hidroksiazobenzen, 4'-etil-4-hidroksiazo- benzen, 2'-klor-4- hidroksiazobenzen, 2'-metoksi-5'-klor-4-hidroksiazobenzen gibi 4- hidroksiazo bileşikleri sentezlenerek, bu bileşiklerin hekzaklorosiklotrifosfazen ile etkileştirilmesi sonucu karşılık gelen imino ve azo yan gruplu ariloksisiklotrifosfazen türevleri sentezlendi Sentezlenen siklotrifosfazen türevlerinin yapıları IR, UV-VIS ve 1H-NMR spektrumlarında genel olarak dört karakteristik band görülmüştür. Bu karakteristik bandlar, -CH=N-, P=N, P-N-P(asimetrik), P-N-P(asimetrik) gruplarına ait olup, titreşim frekansları sırası ile, 1633cm-1 - 1601cm-1, 1242cm-1 - 1150cm-1, 1278cm-1 - 1261cm-1 ve 958cm-1 - 943cm-1 olarak belirlenmiştir. Bu bileşiklerin UV-VIS spektrumlarında da dört tür geçişin olduğu tespit edilmiştir. Band I siklotrifosfazen türevinin anilin kısmında yer alan fenil halkasındaki pi– pi* geçişine karşılık gelen ve 349nm-306nm arasunda gözlenen, Band II molekülün benzal kısmındaki fenil halkası ile karbon atomu arasındaki konjugasyon sonucu 264nm-301nm arasında absorpsiyon gösteren pi–pi* geçişine karşılık gelen, Band III imin grubundan kaynaklanan n–pi* geçişine karşılıkgelen ve 220nm-260nm arasında gözlenen,Band IV molekülün benzal kısmında yer alan fenil halkasındaki pi–pi* geçişine karşılık gelen ve 209nm-243nm arasında gözlenen bandlar olarak tespit edilmiştir. İmin grubu taşıyan siklotrifosfazen türevlerinin 1H-NMR spektrumlarında, başlangıç maddesi olan schiff bazlarının spektrumlarında belirlenen hidroksil grubuna ait pikin kaybolduğu, aromatik halka ve imin protonlarına ait olduğu tespit edilen piklerin 8,8ppm-6,5ppm bölgesinde rezonansa geldiği belirlenmiştir. Siklofosfazenlerin azo türevlerinin IR spektrumlarında da dört karakteristik IR bandının olduğu görülmüştür. Bileşiklerin karakteristik absorpsiyonlarını veren -N=N, P=N, P-N-P (asimetrik)), P-N-P(simetrik) titreşimlerine ait frekanslar sırasıyla, 1422cm-1 - 1416cm-1, 1225cm-1 - 1141cm-1,1303cm-1-1263cm-1 ve 960cm-1-931cm-1 bölgelerinde gözlenmiştir.

Bağlantı

http://libra.omu.edu.tr/tezler/31074.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/27357

Koleksiyonlar

  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu [233]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.