Vitis labrusca L. (Kokulu Üzüm)nin antioksidan aktivitesi, resveratrolün izolasyonu ve karakterizasyonu / Aytaç Güder; Danışman Halil Korkmaz ;
Özet
Vitis labrusca L.’ nin çekirdek, kabuk ve meyvenin metanol ekstraktlarının in vitro ortamda antioksidan aktiviteleri tayin edildi. Daha sonra üzümün çekirdek ve kabuk kısmından antioksidan bir bileşik olan resveratrolün izolasyonu ve karakterizasyonu gerçekleştirildi. İzolasyon ve karekterizasyonundan sonra resveratrolün antioksidan aktivitesi de tayin edildi. Ekstraktların antioksidan özellikleri; toplam antioksidan aktivite, indirgeme gücü, süperoksit anyon radikal giderme, hidrojen peroksit giderme, serbest radikal giderme, metal–şelat aktivitesi gibi farklı antioksidan testlerle belirlendi. Ayrıca toplam fenol içeriği, toplam flavonoid içeriği, askorbik asit içeriği, toplam antosiyanin içeriği, likopen içeriği, ?–karoten içeriği ve E vitamini içerikleri tayini gibi farklı antioksidan testler de gerçekleştirildi. Karşılaştırma için butillenmiş hidroksi anisol (BHA), butillenmiş hidroksi toluen (BHT), ?–tokoferol ve L–askorbik asit standart antioksidan maddeler olarak kullanıldı.Vitis labrusca L.’ ni ekirdek ve kabuk ekstraktlarının 100 ?g/mL konsantrasyonundaki çözeltilerinin ferrik tiyosiyanat metoduna (FTC) göre linoleik asit emülsiyonundaki peroksidasyonunda ölçülen inhibisyon değerleri, standart antioksidan maddelerden yüksek bulunmuştur. Çekirdek, kabuk ve meyvenin inhibisyon değerleri sırasıyla %81.45, %81.19 ve %76.90 olarak bulundu. Standart antioksidan maddelerden BHA, BHT ve ?–tokoferolün inhibisyon değerleri sırasıyla %80.43, %79.62, %79.29 olarak bulundu. Bu sonuçlara göre çekirdek ve kabuk, standart antioksidan maddelerden daha yüksek inhibisyon özelliği göstermiştir.Ekstraktların indirgeme gücü, süperoksit anyon radikali giderme aktivitesi, hidrojen peroksit giderme aktivitesi, serbest radikal giderme aktivitesi, metal–şelat aktivitesi konsantrasyona bağlı olarak artmaktadır. Toplam fenol ve toplam flavonoid bileşimi eşdeğer kateşin miktarı olarak hesaplandı. Elde edilen sonuçlar çekirdek, kabuk ve meyvenin doğal bir antioksidan kaynak olduğunu göstermektedir.
Koleksiyonlar
- Doktora Tez Koleksiyonu [102]