• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • İstatistik Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • İstatistik Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Faktör analizi ve bazı besin maddeleri üzerine bir uygulama / M. Erhan Erdoğan; Danışman Yüksel Öner.

Tarih

1997

Yazar

Erdoğan, M.Erhan

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Toplumun beslenme durumunu belirlemek ve besin gereksinimlerini yeterli ve düzenli karşılayacak şekilde beslenme planları yapmak için besimlerim bileşimlerinin bilinmesine ihtiyaç vardır. Besinler genel olarak su, karbonhidrat, protein,yağ,vitaminler ve maddelerden oluşur. Bu çalışmada, çok değişkenli istatistiksel analiz tekniklerinden Faktör Analizi ve Metotları incelendi. Faktör Analizi Metotlarından bazılarının bir uyggulaması, çeşitli besin maddeleri üzerinde uygulanarak geçerlilikleri kontrol edildi. Uygulamaya dahil edilen 160 adet besin maddesinden her birisi üzerinde ölçülmüş olan 13 özellik kullanılarak faktörleşme yapısı ortaya konmaya çalışıldı. Kullanılan besinlere ait 13 değişken üzerindeki ölçüm sonuçları ile ilgili veriler, Türkiye Diyetisyenler Derneği tarafından 1991 yılında bir derleme komitesine yaptırdığı yayından alınmıştır. Ülkemizde geniş çapta besin analizleri henüz yeterince yapılmadığından bazı besin değerleri belirlenememektedir. Bu durum istatistiksel analizler için bir dezavantaj olacaktır. Giriş bölümünde, çok değişkenli istatistiğin kullanım amacı ve alanları belirtildi. İkinci bölümde, faktör analizi modelinin oluşturulması ve Faktör Analizi Metotları incelendi. Bununla birlikte faktör sayısına karar vermede kullanılan test yöntemleri verildi. İhtiyaç duyulması halinde yapılması gerekli olan Faktör Döndürme Metotları incelendi. Üçüncü bölümde ise Faktör Analizi Metotlarından bazılarının bir uygulaması yukarıda bahsedilen besin maddeleri üzerinde yapılarak faktörleşme yapısı ortaya çıkarıldı. Uygulama sonucunda elde edilen bulgular ve sonuçlar dördüncü bölümde verildi. Çalışmamızdan elde edilen sonuçların bir değerlendirmesi beşinci bölümü oluşturmaktadır. Son bölüm ise bazı önerileri kapsamaktadır.

Bağlantı

http://libra.omu.edu.tr/tezler/31162.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/27053

Koleksiyonlar

  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu [140]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.