• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Fizik Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Fizik Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Bazı moleküllerin kristal yapı çözümleri / Çiğdem Yüksektepe; Danışman Nezihe Çalışkan

Tarih

2005

Yazar

Yüksektepe, Çiğdem

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Bu çalışmada benzofuran, siklobütan, tiyazol, schiff bazı, tiyosemikarbazon (thsc) ve piperazin gibi grupları içeren ve kapalı formülleri , C20H18O2 (I), C24H27N3O2S.C2H6O (II), C38H56N8S2.C2H6OS.C2H12OS (III) şeklinde olan kristallerin yapı analizleri tek kristal X-ışını yöntemiyle yapılmıştır.Atomik parametrelerin arıtımı ise tam-matris en küçük kareler ve Fark-Fourier yöntemleri kullanılarak yapılmıştır.(I) nolu kristaldeki benzofuran halkasının düzlemselliğe yakın olduğu gözlenmiş, siklobütan halkasındaki yan gruplar arasında gerçekleşen sterik etkileşmeler bu halkanın düzlemsellikten sapmasına neden olmuştur.Siklobütan halkasındaki bükülme ise 29.03(13)º dir.Bu değer II ve III nolu kristallerde bulunan siklobütan halkasındaki bükülmeyle karşılaştırıldığında (26.8 (2)º ve 27.32(0,25)º) biraz farklı olduğu gözlenmiştir.(II) nolu kristaldeki tiyazol halkası ve mesitil grubunun her birinin düzlemsel olduğu gözlenmiş,tiyazol halkasındaki S1-C16 ve S1-C17 bağ uzunluklarının, S-C (sp2) arasındaki tek bağın mümkün değerinden daha kısa olduğu bulunmuştur.(III) nolu kristaldeki thsc (NH2-Nh-C(=S)-NH2) molekülünün,molekül içi N-H…N hidrojen bağlarının etkisiyle E konfigürasyonunda olduğu görülmüştür.Piperazin molekülünün hemen hemen mükemmel koltuk konformasyonunda olduğu ve bükülme parametrelerinin ise q2=0.0066 (0.0031)Å, q3=-0.5836 (0.0031) Å, Q1=0.5837 (0.0031) Å, 2=179.35 (0.30)º şeklinde olduğu bulunmuştur.(II) nolu kristalin bir tane etanol molekülü içerdiği (III) nolu kristal yapının ise iki bağımsız DMSO molekülü içerdiği bulunmuştur.Bu moleküller kristallerle moleküller arası bağ yaparak kristallerin kararlı bir düzenlenişe sahip olmalarına neden olmuşlardır.Yapı analizi sonucunda (I) ve (III) nolu kristallerin monoklinik P2ı/n uzay grubunda (II) nolu kristalin ise triklinik P=1 uzay grubunda olduğu belirlenmiştir.

Bağlantı

http://libra.omu.edu.tr/tezler/17184.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/26552

Koleksiyonlar

  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu [204]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.