Bovine albuminin sulu çözeltisinde 16 doxyl stearic acid ve tempo radikallerinin spin-etiketleme tekniği kullanılarak EPR ile incelenmesi / Yusuf Yerli; Danışman Muharrem Dinçer.
Özet
Bu çalışmada, bovine albumin proteini 0.1 M sodyum fosfat çözeltisinde 16 doxyl stearic acid, Tempo, Tempo I, Tempo II radikalleri ile etiketlendi. Bu etiketlerin hareketi 10-10 - 10-7 dönme ilgi zamanları aralığında incelendi. Farklı sıcaklıklarda her bir etiketin dönme ilgi zamanları ve aktivasyon enerjileri hesaplandı. Bu incelemelerden bovin albüminin yüzeyindeki SH grubunun çevresinin bir yarık olduğu fikri teyit edildi. Bu çalışmada, biomoleküllerin hidrodinamik yarıçaplarını belirlemede oldukça güçlü teknik olan spin etiketleme tekniği ve EPR spektroskopisi kullanılmıştır. Aynı çalışmada, biomoleküllerdeki su - protein fazının değişik katmanlarının hareketliliği de incelendi.