Peynir altı suyu ve gübre karışımının kofermantasyonu ile biyogaz üretimi / Berna Kavacık; Danışman Bahattin Topaloğlu.
Özet
Anaerobik kofermantasyon katı ve sıvı birçok organik atığı arıtmada kullanılan iyi oturmuş bir prosestir. Bu çalışmada, peynir altı suyu ve sığır gübresi karışımının 26 litrelik bir anaerobik reaktörde, farklı alıkonma sürelerinde (HRT; 5, 10 ve 20 gün) ve değişik katı madde oranlarında anaerobik kofermantasyonu araştırılmıştır.Deneysel çalışmalarda iki farklı katı madde oranı (%8 ve %10) ve iki farklı sıcaklıkta (25 ve 34oC) çalışılmıştır. Her bir alıkonma süresinde günlük biyogaz üretim miktarı ve metan üretim oranı ölçülmüştür. Ayrıca karışımın kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ), toplam katı madde (TKM) ve uçucu katı madde (UKM) giderim verimleri belirlenmiştir.Deney sonuçları, tüm deneylerde hidrolik alıkonma süresinin artışıyla günlük biyogaz üretiminin azaldığını göstermektedir. Ancak metan üretim oranı hidrolik alıkonma süresiyle kayda değer bir değişiklik göstermemiştir.En fazla gaz üretimi, katı madde, uçucu katı madde ve KOİ (kimyasal oksijen ihtiyacı) giderim verimleri 34oC sıcaklıkta %8 katı madde içeren karışımdan elde edilmiştir. Maksimum günlük gaz üretimi 5 günlük hidrolik alıkonma süresi ve 34oC sıcaklıkta 31,2 l/gün, maksimum katı madde giderim verimi 10 günlük hidrolik alıkonma süresinde %49,5, uçucu katı madde giderim verimi %49,4 ve maksimum KOİ giderim verimi %54 olarak saptanmıştır. Tüm sürekli deneylerde biyogaz içindeki metan yüzdesi %60±1 olmuştur. %10 katı madde içeren deneyde diğer deneylerden farklı olarak biyogaz üretimine basal medium (temel besiyeri)'un etkisi araştırılmış, peynir altı suyu ve gübre karışımına herhangi bir etkisinin olmadığı saptanmıştır.Bu tip karışımların anaerobik arıtımı, atıksu arıtma tesislerinde tesis yükünü hafifletebilir ve peynir altı suyunun ilk arıtım kademesi olarak kullanılabilir.