• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  • Doktora Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  • Doktora Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Poliolefinlerin degradasyonunun incelenmesi / Yüksel Orhan; Danışman Hanife Büyükgüngör.

Tarih

1996

Yazar

Orhan, Yüksel

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Poliolefinlerin (alçak yoğunluklu poli-etilen , yüksek yoğunluk polietilen, nişasta katkılı polietilen ve polipropilen ) çeşitli faktörler altında parçalanabilirlikleri incelen-miştir. Plastik filmlerin UV ışınına maruz kalmaları (24 oC ve %85 nem ) sonucu NPE örnekleri için önemli ağırlık ve kalınlık değişimleri ile filmin yapısında parçalanmalar gözlenmiştir. 91 gün UV ışınına maruz kalan NPE filmlerin IR spektrum sonuçlarından degredasyona ait değişimler belirlenirken AYPE film için de daha düşük seviyelerde değişimler belirlenmiştir. UV deneyleri esnasında YYPE ve PP örnekleri hiç bir değişime uğramamıştır. UV ışını NPE ve AYPE filmlerde polietilen zincirinin bozulmasına neden olarak fiziksel ve kimyasal özelliklerinin kaybı sonucu oksidasyona ve biyodegredasyona daha duyarlı hale gelmesini sağlamıştır. Phanerochaete chrysosporium (ATCC 34541) ile aşılanmış saf kültür çalışmalarında plastik örneklerinin biyoparçalanabilirlikleri incelenmiş ve 60 gün sonra NPE film için %72 BOIT değerine ulaştığı gözlenmiştir. Buna karşın PP ve AYPE için biyoparçalanma hızı daha yavaş olup sırasıyla %16 ve 2.2 olarak bulunmuştur. NPE ve AYPE filmlerin IR spektrumlarındaki değişimler degredasyonun gerçekleştiğini göstermektedir. Bu örnekler için karbondioksit oluşumu %91 ve %38 olarak belirlenmiştir. Buna karşın YYPE ve kontrol örnekleri için değişim gözlenmemiştir. Plastik filmlerin mantar aşılanmış topraktaki biyoparçalanabilirliği incelenmiş ve tüm örnekler için karbondioksit oluşumu belirlenmiştir. AYPE ve NPE için karbondioksit oluşumu sırasıyla %13.29 ve %96.54 olarak bulunmuştur. Bu örneklerin bağıl vizkosite değerlerinde ve mekanik özelliklerinde önemli azalmalar kaydedilmiştir.

Bağlantı

http://libra.omu.edu.tr/tezler/37151.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/26008

Koleksiyonlar

  • Doktora Tez Koleksiyonu [46]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.