Aspartam ve vitamin E verilmiş farelerde superoksid dismutaz, katalaz ve glutatyon peroksidaz aktivitelerindeki değişikliklerin araştırılması / Şerhan Şimşek; Danmışman Emine Dıraman.
Özet
Bu çalışmada aspartam ve vitamin E'nin antioksidant enzimlerden olan süperoksid dismutaz katalaz ve glutathion peroksidaz aktiviteleri üzerindeki etkileri karşılaştırmalı olarak araştırılmıştır. Aspartam ve vitamin E, farelere intraperitonal enjeksiyonla verildikten sonra 2.,4.,8.,12.,24.saatlerde servikal dislokasyon ile öldürülerek karaciğerleri çıkarılmıştır. Daha sonra bu karaciğerlere homojenizasyon , sonifikasyon ve santrifügasyon işlemleri uygulanarak total enzim fraksiyonları elde edilmiştir. Bu fraksiyonlar süperoksid dismutaz (SOD) ,katalaz (CAT)ve glutathion peroksidaz (GSH)aktivitelerindeki değişiklikleri bulmak için kullanılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda vitamin E etkisiyle GSH aktivitesinin inhibe olduğu buna karşılık CAT ve SOD aktivitelerinin 8. ve 24. saatlerde aktive oldukları belirlenmiştir. Aspartam'ın etkisiyle de CAT ve SOD aktivitelerinin 8. ve 24. saatlerde ; GSH aktivitesinin de 12. ve 24. saatlerde aktive olduğu gözlenmiştir. Vitamin Eve aspartam birlikte verildikleri zaman da GSH aktivitesinin inhibe olduğu SOD aktivitesinin de sadece 8.saatte çok az aktive olduğu; CAT aktivitesinin de 2.,8.,ve 12.saatlerde inhibe olduğu belirlenmiştir.