Deniz suyunda dezenfektan kimyasal maddelerin escherichia coli ML 30 ve salmonella typhimurium LT2 bakterilerinin protein sentezine olan etkileri / Cihan Darcan; Danışman Reşit Özkanca.
Özet
Bu çalışmada Karadeniz suyunda çeşitli dezenfektan özellikteki kimyasal madelerin Escherichia coli ML30ve Salmonella typhimurium LT2 bakterilerinin protein sentezine olan etkileri incelendi. Dezenfektan kimyasal maddelerden klor, sodyumhipoklorit, sodyum dodesil sülfat (SDS), fenol, formaldehit, etanol, hidrojen peroksit, HCI gibi maddelerin minimum inhibitör konsantrasyon (MIC) değerleri belirlendikten sonra filtre otoklav deniz suyu ortamındaki Escherichia coli ML30 ve Salmonella typhimurium LT2'nin yaşamı ve protein sentezi üzerine olan etkileri analiz edildi. Bakteri yaşam deneyleri plak yayma metoduna göre protein anlizleri ise %11 lik SDS-PAGE (sodium dodesil sülphat-poliacrylamid gel elektrophorez) metodu kullanılarak yapıldı. Deneysel çalışmalarda MIC değerinde kimyasal maddeler deniz suyuna direkt ilave edildi.Bu çalışmada kullanılan kimyasal maddelere karşı bazı proteinlerin yeni sentezlendiği bazı proteinlerin kontrole oranla miktar olarak azaldığı bazılarının ise miktarında artma meydana geldiği gözlenmiştir. Ayrıca kontrol örneklerinde mevcut olan bazı proteinlerin ise kimyasal muamele sonucunda kaybolduğu tesbit edilmiştir. Bu durum deniz suyu çalışmalarında ve zengin besiyerinde gerçekleştirilmiş olup besin maddesi açısından iki farklı ortamdaki kimyasal maddelerin protein sentezine etkisi de değerlendirilmiştir. Buna göre mikroorganizmalar zengin besiyerinde deniz suyuna göre kimyasal maddelere karşı daha fazla direnç göstermiştir.