Samsun ili sebze seralarında kök çürüklüğü ve solgunluk hastalığının yayılışının, yoğunluğunun ve hastalığa neden olan etmenlerin belirlenmesi / İsmail Erper; Danışman Gürsel Hatat
Özet
Samsun ilinde özellikle Çarşamba ovasında yoğunluk kazanan seralarda yetiştirilen sebzelerde görülen kök çürüklüğü ve solgunluk hastalığının yayılışını yoğunluğunu ve hastalığa neden olan etmenleri belirlemek amacıyla ilin toplam sera alanının %1.3'ünü oluşturan 58 serada inceleme yapılmıştır. Araştırma sonucunda Samsun ili sebze seralarının %93.1'inin solgunluk hastalığıyla bulaşık olduğu ve hastalığın bitkilerde %94.3oranında yaygın olduğu saptanmış, hastalık şiddeti ise %54.8 olarak belirlenmiştir. Solgunluk hastalığına yakalanmış bitkilerden yapılan izolasyonlardan %58.0 oranında Fusarium spp., %26.2 oranında Rhizoctonia solani,%11.6 oranında Pythium spp., ve düşük oranlarda olmak üzere Acremonium spp., Phoma sp. ve Verticillium sp. elde edilmiştir. F.oxysporum, P. deliense, P. ultimum , P.HS-grup ve R. solani izolatlarının virülensinin yüksek olduğu diğer fungal izolatların ise virulensinin düşük olduğu belirlenmiştir.