Su kültüründe organik olarak yetiştirilen domateste organik gübreler ve viyol hücre büyüklüğünün fide kalitesine etkisi / Harun Özer; Danışman Sezgin Uzun
Özet
5 Temmuz - 25 Ağustos 2004 tarihleri arasında gerçekleştirilen bu çalışmada yüzen viyol sisteminde yetiştirilen domates fidelerinin büyüme, gelişme ve kalitesi üzerine değişik organik gübre (çiftlik gübresi, kan gübresi, ticari organik gübre) uygulamaları viyol hücre büyüklükleri (küçük ve büyük) fide şaşırtma durumu ve dikim zamanında bitkideki farklı yaprak sayısı (4 ve 6-7 yapraklı) uygulamalarının etkisi incelenmiştir.Fidelerin vejetatif büyümeleri üzerine değişik organik gübrelerin etkileri farklı olmuştur.Fide başına en fazla yaprak kuru ağırlığı, 6-7 yaprak + şaşırtma yapılmamış + kan gübresi kullanılmış + büyük hücreli viyol (FKB)ve 4 yapraklı + şaşırtma yapılmış + kan gübresi kullanılmış + kan gübresi kullanılmış + büyük hücreli viyol (FKB) ve 4 yapraklı + şaşırtma yapılmış + çiftlik gübresi kullanılmış + büyük hücreli viyol (4ŞÇB), gövde kuru ağırlığı (FKB) ve 4yapraklı + şaşırtma yapılmamış + çiftlik gübresi kullanılmış + büyük hücreli viyol (4ÇB), kök kuru ağırlığı (FKB) ve 4 yapraklı + şaşırtma yapılmamış + kan gübresi kullanılmış + küçük hücreli viyol (4KK), en yüksek toplam yaprak alanı ise (FKB) ve 4 yapraklı + şaşırtma yapılmış + çiftlik gübresi kullanılmış + küçük kareli viyol (4ŞÇK) uygulamalarında saptanmıştır.Denemede özgül yaprak alanı 345.267 - 113.216 cm² / g arasında değişmiştir.Genel olarak özgül yaprak alanı daha yüksek olan şaşırtma yapılan uygulamada yaprak kalınlığı daha az olurken, şaşırtma yapılmayan uygulamalarda yaprak kalınlığı daha fazla olmuştur.Denemede oransal yaprak ağırlığı, kök ağırlığı ve gövde ağırlığı organik gübre uygulamalarından farklı seviyelerde etkilenmiştir.Farklı organik gübre uygulamaları sonucunda viyol hücre büyüklükleri arasında önemli farklılıklar ortaya çıkmış olup kan ve ticari organik gübre 6-7 yapraklı döneme kadar fidelerin besin elementleri ihtiyacını karşılamıştır.