Klasik ve organik çilek yetiştiriciliğinin verim, kalite ve karlılık yönünden karşılaştırılması üzerine bir araştırma / Gülden Balcı; Danışman Hüsnü Demirsoy
Özet
Bu çalışma klasik ve organik çilek yetiştiriciliğinin verim, kalite ve ekonomik açıdan karşılaştırılması için 2003 Temmuz-2005 Temmuz yılları arasında yürütülmüştür. Denemede Sweet Charlie ve Camarosa çilek çeşitleri siyah plastik ve floating sheet olmak üzere iki farklı malç tipi kullanılarak yetiştirilmiştir. Klasik ve organik yetiştiricilik uygulamalarında çeşitlerin ve malç tiplerinin bitki başına verim, meyve kalitesi, çürük meyve miktarı ve kol sayısı üzerine etkileri değerlendirilmiş ve klasik ile organik yetiştiriciliğin kârlılık analizi yapılmıştır.Bitki başına verim bakımından klasik ve organik yetiştiricilik arasında 2004 yılında istatistik olarak %1 önem düzeyinde farklılık bulunmuştur. Bitki başına verim klasik yetiştiricilikte 224.4 g iken organik yetiştiricilikte 187.7 gramdır. Çeşitler arasında da bitki başına verim bakımından her iki yılda da istatistik olarak %1 önem düzeyinde farklılık belirlenmiştir.Araştırma sonuçları suda çözünür kuru madde (SÇKM) ve C vitamin içeriğinin her iki yılda da organik yetiştiricilikten klasik yetiştiriciliğe oranla yüksek olduğu göstermiştir. En yüksek SÇKM ve C vitamini içeriği Sweet Charlie çeşidinde tespit edilmiştir.Meyve iriliği, kol sayısı, titre edilebilir asit bakımından çeşitler arasında farklılıklar bulunmuştur.Klasik ve organik çilek yetiştiriciliğinin karlılık analizinde organik yetiştiriciliğin klasik yetiştirirciliğe göre daha kârlı olduğu belirlenmiştir.