Farklı fide ortamlarının domates, biber, patlican ve hiyar fidelerinin büyümesine kantitatif etkileri üzerine bir araştırma / Murat Demirsoy.
Özet
Bu çalışmada Türkiye'nin her yerinde bol miktarda ve kolayca bulunabilecek bazı materyallerin (orman toprağı, doğal torf, odun külü, kömür tozu, tavuk gübresi, koyun gübresi, sığır gübresi (yanmış ahır gübresi), bahçe toprağı, fındık zurufu, iften çürüğü) yanı sıra hazır ticari torf, ve perlit gibi materyallerin karışımından oluşan ortamların bazı sebzelerde fide yetiştirme ortamı olarak kullanım imkanları araştırılmıştır. Bitki türü olarak domates, biber, patlıcan ve hıyar çeşitleri denemeye alınmıştır. Çalışmada orman toprağı ve torflu materyallerin karışımları yetiştirme ortamı olarak ümitvar görülmüştür. Bu ortamların etkileri bitki çeşidine göre farklılık göstermiştir. Sonuç olarak sonbahar (1. dönem) ve ilkbahar (2. Dönem) dönemlerinde özellikle 1 nolu ortamı (orman toprağı) fide yetiştirme ortamı olarak biber için, sonbahar döneminde yine 1 nolu ortamı (orman toprağı) hıyar için, ilkbahar döneminde 1 nolu (orman toprağı) ortamı patlıcan fideleri için, sonbahar döneminde fide ortamı olarak 3 nolu ortamı (1 birim orman toprağı + 1 birim hazır ticari torf) ve ilkbahar döneminde ise 2 nolu ortamı (2 birim orman toprağı + 1 birim yanmış ahır gübresi) domates için tavsiye edilebileceğimiz belirlenmiştir.