Farklı ambalaj tiplerinin berryessa ve bigarreau napoleon kirazlarında muhafaza süre ve kalitesi üzerine etkileri / Mustafa Akbulut; Danışman Muharrem Özcan.
Özet
1995 ve 1996 yıllarında yapılan bu araştırmada Erbaa (Tokat) ekolojik koşullarında yoğun olarak yetiştirilen Berryesssa ve Bigerreau Napoleon kiraz çeşitlerinin kağıt ambalaj,plastik ambalaj ve tüketici ambalajlı olarak muhafaza edilerek, meyvelerin kalitelerinin korunması ve muhafaza sürelerinin uzatılması amaçlanmıştır. Ambalajlı kiraz meyveleri depolama süresinin sonuna kadar 0C derece'de %85-90 oransal nemde muhafaza edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, plastik ambalaj ve tüketici ambalajı muhafaza süresi boyunca ağırlık kayıplarını azaltmıştır. Kağıt ambalajlı meyvelerde ağırlık kayıpları artmıştır. Suda çözünebilir kuru madde miktarı muhafaza süresince değişim göstermiştir. Kirazlardaki titre edilebilir asitlik düzeyi soğukta muhafaza süresince azalmıştır. Ambalaj materyallerinin suda çözünebilir kuru madde ve titre edilebilir asitlik üzerine etkileri önemsiz bulunmuştur. Mantarsal bozulmalar plastik ambalajlı ve tüketici ambalajlı meyvelerde artmıştır. Mantarsal bozulmaların artışı soğukta muhafaza süresi ile doğru orantılır.Muhafaza süresinin sonunda Berryessa ve Bigarreau Napoleon kiraz çeşitleinin meyve kabuğu renginde koyulaşma meydana gelmiştir. Tat analizlerinde görünüş-renk, aroma, sululuk, tat ve pazar değeri gibi özellikler incelenmiştir. Berryessa ve Bigarreau Napoleon kiraz çeşitlerinde bu özelliklerde muhafaza süresince azalmalar meydana gelmiştir. Sonuç olarak, plastik ve tüketici ambalajlı olarak her iki kiraz çeşidinin 1-2 hafta muhafaza edilebileceği belirlenmiştir.