Samsun ilinde yetiştirilen seleksiyonu üzerine bir ön araştırma / Taki Demir; Danışman Neriman Beyhan.
Özet
Bu araştırma, Samsun ilinin Terme, Çarşamba, Salıpazarı ve Ayvacık ilçelerinde yetiştirilen fındıkların ön seleksiyonu amacıyla 1995 ve 1996 yıllarında yapılmıştır. Bu seleksiyon çalışmasında, 1995 yılında 40 ve 1996 yılında; 1995 yılında incelenen tiplerin 24 tanesi ve bunlara ilave olarak 64 tip olmak üzere toplam 104 tip incelenmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlar, ''Tartılı Derecelendirme Yöntemi''ne göre değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda, 1995 yılında 55-Ç-5, 55-T-15, 55-Ç-4, 55-A-3 ve 55-Ç-7 tipleri ve 1996 yılında ise 1995 yılında üstün bulunan 55-T-15 ve 55-Ç-4 tiplerinin yanısıra 55-S-15, 55-T-39, 55-Ç-26 ve 55-Ç-8 tipleri üstün bulunmuşlardır. Seçilen tiplerde, en yüksek meyve ağırlığı,iç ağırlığı, meyve iriliği (eşdeğer çap) ve iç iriliği (eşdeğer çap) 55-T-15 tipinden (sırasıyla 2.565 g, 1.338 g, 19.51 mm ve 14.51 mm), en yüksek iç oranı ve sağlam iç oranı 55-Ç-7 tipinden (0.88 mm), en yüksek beyazlaşma oranı 55-Ç-26 tipinden (%100), en düşük ikiz iç oranı 1995 yılında 55-Ç-5, 55-A-3 ve 55-Ç-7 ve 1996 yılında 55-S-15, 55-Ç-26 ve 55-Ç-4 tiplerinden (%0), en düşük iç zarı lifliliği 55-Ç-5, 55-T-15, 55-Ç-4 ve 55-A-3 tiplerinden (lifsiz), en yüksek tad analizi puanı 55-T-39 ve 55-Ç-26 tiplerinden (7.9) ve en yüksek toplam tartılı derecelendirme puanı 1995 yılında 55-Ç-5 (883) ve 1996 yılında 55-S-15 (890) tiplerinden alınmıştır.