Samsun ili incir seleksiyonu / Nilüfer Aksu; Danışman Muharrem Özcan.
Özet
Karadeniz Bölgesi'nde geniş bir varyasyon gösteren incirin , yoğun olarak yetiştiriciliğinin yapıldığı illerden birisi olan Samsun'da yapılan bu seleksiyon çalışması 1999-2000 yılları arasında yürütülmüştür. Araştırmada belirlenen 29 tipte fenolojik gözlemler ve pomolojik analizler yapılmıştır. Araştırma sonucunda tiplerdeki I. doğuşların mart ayı sonu ile mayıs ayı sonu arasında II. doğuşların ise haziran ayı içinde gerçekleştiği saptanmıştır. Genel olarak tiplerin ortalama meyve ağırlıklarının 50-55 g arasında olduğu , kabuk kalınlıklarının 2.56 ile 3.24 mm arasında olduğu tespit edilmiştir. En yüksek SÇKM %26.33 ile 55 TK 30 nolu tipte, en yüksek sitrik asit ise % 0.30 ile 55 19 TK 31 nolu tipte bulunmuştur. Tipler meyve şekilleri bakımından uzun - oval , küresel ve basık olarak , boyun özelliği bakımından ise boyunlu ve boyunsuz meyve olarak gruplandırılmıştır. Meyve kabuğu rengi bakımından da sarı - yeşil ve mor rengi tonlarındaki meyveler olarak sınıflandırılmıştır.