Amasya merkez ilçede yetiştirilen bazı üzüm çeşitlerinin ampelografik özellikleri ile şeker-asit oranlarının tespiti üzerinde bir araştırma / Mehmet Çelik; Danışman Ferhat Odabaş.
Özet
Bu çalışmada, Amasya Merkez İlçede yetiştirilen bazı önemli üzüm çeşitlerinin morfolojik özellikleri ile hasatta elde edilen salkımların şırasında genel asit ,suda eriyebilir kuru madde ve kuru madde/asit oranları tesbit edilmiştir. İncelenen ürün çeşitlerinden Çavuş vakitli ve Sarı Devek, Kazova , Şam, Abalıkoca ( Yuvarlak ve Söbü ) üzüm çeşitleri ise son turfanda çeşitlerdir. Bu çeşitler sofralık olarak değerlendirilmektedir. Genel olarak bu çeşitlerin iyi kalitede oldukları bulunmuştur. Ayrıca Abalıkoca çeşidinin Söbü ve Yuvarlak taneli olan iki tipi'nin bulunduğu tesbit edilmiştir.