Fındıkta yumurtalıkta meydana gelen gelişmeler ile bunlara ilişkin bazı meyve özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma / Dilek Marangoz; Danışman Neriman Beyhan.
Özet
1997 ve 1998 yıllarında Samsun ekolojik koşullarında yürütülen bu araştırmada Tombul ve Palaz fındık çeşitleri kullanılmıştır. Nisan ayında dişi çiçeklerde yumartalık gelişimi başlamış ve fonksiyonel yumurtalıklar Mayıs ayının ortası ile Haziran ortası arasındaki dönemde oldukça hızlı bir büyüme göstermiştir. Yumurtalık son iriliğine yaklaşıp büyümesi yavaşladığında tohum taslağı hızlı büyüme dönemine girmiştir. Palaz fındık çeşidi Tombula göre yaklaşık bir haftalık bir büyüme erkenciliği göstermiştir. Bu çalışmada en erken döllenme belirtisi olarak küresel embriyo safhası saptanmıştır. Embriyo gelişmesi 6 safhada incelenmiştir. Döllenmeden meyve hasat olgunluğuna kadar çeşit ve yıllara göre 84-96 gün geçmiştir. Karanfil döküm oranı %21.50 ile %31.51 çotanak döküm oranı ise %14.55 ile %19.83 arasında değişmiştir. Karanfil ve çotanak döküm oranları bakımından çeşit ve yıllara göre istatistiksel farklılıklar bulunmuştur. Araştırma çeşitlerinde boş fındıklar 5 tipe ayrılarak karakterize edilmiştir. Boş fındıklarda tohum taslaklarının büyük çoğunluğu 1-2 mm'den fazla gelişememişlerdir. Meyve ve iç boyutları , meyve ve iç ağırlığı , iç oranı ve dolgun iç oranı bitkilerin üst ve orta bölgelerinde alt bölgeye göre daha yüksek olmuştur. Boş meyve oranı buruşuk iç oranı ve diğer meyve ve özürlü iç özelliklerinin çoğu istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur.