Amasya'da yerleştirilen bazı üzüm çeşitlerinin büyüme ve gelişme özellikleri ile tane içeriğindeki değişimin incelenmesi ve optimum hasat zamanlarının tespiti / Canan Karanis; Danışman Hüseyin Çelik.
Özet
Bu araştırma 1997 ve 1998 yıllarında Amasya ili merkez ilçede yetiştirilen Aküzüm,Kızılsirk,Kazova,Antep üzümü,Asılasma,Amasya çavuşu,Abalıkoca,Bursa üzümü ve Tilki kuyruğu üzüm çeşitlerinin büyüme ve gelişme özellikleri ile tane içeriğindeki değişimin incelenmesi ve optimum hasat zamanlarının tespiti amacıyla yapılmıştır. Amasya ili merkez ilçede yetiştirilen üzüm çeşitleri denemenin her iki yıllında da nisan ayı içinde uyanırken ; mayıs-haziran aylarında hasat ise yıllara göre eylül ve ağustos aylarında gerçekleşmiştir. Tüm çeşitlerde son ölçüm tarihine kadar suda çözünebilir kurumadde (SÇKM) miktarı ve pH'da artış tartarik asit olarak saptanan asitlikte ise azalış olduğu saptanmıştır. Gerek SÇMK'deki artış gerekse asitlikteki azallış üreticilere göre belirlenen hasat zamanından sonrada devam ettiği tespit edilmiştir. Olgunluk indisi de (SÇMK/Asit) ilk yıl 15 Eylül'e kadar ikinci yıl ise 28 Eylül'e kadar hemen tüm çeşitlerde büyük bir artış gösterdiği ortaya konulmuştur. Buna göre üzüm çeşitlerinin hasadının eylül ayı ortalarına doğru yapılması gerek kalite gerekse kantite bakımından daha uygun olacaktır. İncelemeye alınan üzüm çeşitlerinde olgunluk indisinin 16, 97:1(Asılasma) ile 32, 60:1 (Amasya çavuşu)arasında değiştiği tespit edilmiştir.