Değişik elma çeşitlerinin masa aşısı ile çoğaltılmaları üzerine bir araştırma / Sezgin Uzun; Danışman Seyit Mehmet Şen.
Özet
Bu araştırmadaGolden Delicious, Starking Delicious, Starkspurgolden Delicious ve Amasya elma çeşitlerinden Ekim-Ocak ayları arasında dört ayrı dönemde alınan aşı kalemleri ile çöğür anacı üzerine iç mekanda dilcikli aşı metodu kullanılarak aşı çalışması yapılmıştır. Aşı tutma bakımından aşılama zamanla arasında önemli bir fark bulunamamış olup yaşama bakımından zamanlar arasında en yüksek yaşama oranı %75.62 ile Ocak aşılarında ; en düşük yaşama oranı ise %26.25 ile Ekim ayı aşılarında görülmüştür. Sürgün boyu gelişimi bakımından ise ; çeşitler arasında en yüksek ortalama sürgün boyu 13.5 cm ile Starkspurgolden Delicious'ta en düşük ortalama sürgün boyu6.0 cm ile Amasya çeşidinde bulunmuştur.Bulunan bu farklılıklar istatistiki bakımından önemli çıkmıştır.