Samsun ekolojisinde yetiştirilen bazı şeftali çeşitlerinin soğukta muhafaza ve manav koşullarında bekletme sürelerinin artırılması üzerine bir araştırma / Elif Ertürk; Danışman Muharrem Özcan.
Özet
1992 ve 1993 yıllarında yürütülen bu çalışmada Samsun ekolojik koşullarında en fazla yetiştiriciliği yapılan Redhaven ve Glohaven şeftalilerini kağıt ve plastik ambalajlı olarak muhafaza ederek, bu çeşitlerin kalitelerinin korunması ve muhafaza sürelerinin artırılması amaçlanmıştır. Araştırma sonuçlarımıza göre plastik ambalaj, soğukta muhafaza ve manav koşullarında bekleme sırasında ağırlık kayıplarını önemli düzeyde azaltmıştır. Bu etki Glohaven çeşidinde daha belirgin olarak gözlenmiştir. Plastik ambalajın meyve yumuşamasını geciktirmesinin dışında SÇKM ve titre edilebilir asit içeriği gibi kalite özellikleri üzerine etkisinin önemsiz olduğu görülmüştür. Soğukta muhafaza ve manav koşullarında bekleme süresi ile doğru orantılı olarak mantarsal bozulmalar artmıştır. Sonuç olarak Redhaven ve Glohaven şeftali çeşitleri polietilen torbalar içerisinde 0°C sıcaklık ve %85-90 oransal nem koşullarına sahip soğuk depoda 4 hafta süre ile başarılı bir şekilde muhafaza edilebilmektedir. Meyvelerin soğukta muhafazadan sonra manav koşullarında (24-26 °C) bekleme süreleri ise en fazla 4 gün olarak belirlenmiştir.