Lahana (Brassica oleracea L. var capitata) tohum partilerinde tohum gücü performanslarının belirlenmesinde kontrollü bozulma ve hızlı yaşlandırma testlerinin kullanımı / Bülent Öztürk; Danışman Ahmet Balkaya
Özet
Özet,Bu araştırmada, dört adet beyaz baş lahana ( Brassica oleracea L. var. capitata) çeşidine ait tohum partileri kullanılarak kontrollü bozulmanın ve hızlı yaşlandırmanın lahana tohumları üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırmada, Bafra, Yalova 1, Yalova Sarmalık ve Bayraklı 85 çeşitlerine ait tohum partileri deneme materyali olarak kullanılmıştır. Denemeler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü’ne ait Tohum Çimlenme ve Test Laboratuarında, çıkış testleri ise Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü’ne ait cam serada yürütülmüştür. Çalışmada standart laboratuar çimlenmesi % 77 - 98 olan tohum partileri torf içine ekilerek çıkış testi yapılmıştır. Kontrollü bozulma testi, 40 - 45o C’de % 20 nem içeriği ve 24 - 48 saat sürelerde uygulamalar şeklinde gerçekleştirilmiştir. Hızlı yaşlandırma testleri ise 40, 45 ve 50o C sıcaklık, % 10, 12 ve 14 nem ve 24, 48, 72, 96, 120 ve 144 saat sürelerde yapılmıştır. 40o C sıcaklık % 12 ve %14 nemde 72 ve 96 saat süreler öne çıkmıştır. Sonuç olarak, lahanalarda kontrollü bozulma testi 45o C sıcaklık % 20 nem ve 48 saatlik süre, hızlı yaşlandırma testinde ise 40o C sıcaklık % 12 ve 14 nem ile 72 ve 96 saat süre uygulamaları lahana çıkış performansını tahmin etmede rutin bir test olarak kullanılabilir. Araştırma sonuçlarına göre, kullanılan kontrollü bozulma ve hızlı yaşlandırma testlerinin tohum partilerinin güç açısından sınıflandırmasını sağlamıştır.