Kivi tohumlarında farklı uygulamaların çimlenme, çıkış ve çöğür gelişimi üzerine etkileri / Emine Yazıcıoğlu ; danışman Muharrem Özcan
Özet
Bu çalışma, kivi tohumlarına farklı uygulamalar yapılarak çimlenme ve çıkış yüzdelerinin arttırılması amacıyla 2009-2010 yılları arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait laboratuar ve serada yürütülmüştür. Araştırmada dünya genelinde yaygın olan Hayward kivi çeşidine ait tohumlar kullanılmıştır. Laboratuar ve arazi denemesinden önce tohumlara canlılık testi (TTC Testi) uygulanmıştır. Ayrıca tohum olarak ve meyve içinde muhafaza edilen tohumlarda da TTC testi yapılmıştır. Laboratuar denemelerinde PEG-6000 dozları (0 g/L, 200 g/L, 300 g/L, 400 g/L), 3 farklı koşullandırma süresi (1 gün, 2 gün, 3 gün) ve 3 farklı pH seviyeleri araştırılmıştır. Ayrıca tohum olarak ve meyve olarak muhafazanın çimlenme üzerine etkisi de incelenmiştir. Sera denemesinde ise 3 farklı ortam ve PEG-6000 dozlarının etkisi incelenmiştir.Araştırma bulgularına göre, laboratuar ve sera denemesinden önce yapılan canlılık testlerinde tohum canlılık oranları % 88-100 arasında değişmiş, tohum olarak muhafazada % 92, meyve içinde muhafazada % 84 canlılık oranı tespit edilmiştir. En uygun koşullandırma süresi 2 gün, en uygun PEG dozu 0 g/L ve en uygun pH seviyesi 6 olarak bulunmuştur. Tohum muhafazasında, meyve içinde + 4 ºC’de soğuk hava deposunda muhafaza, tohum olarak muhafazaya göre çimlenme üzerine olan olumlu etkisi daha fazla olmuştur (meyve içinde % 1.93, tohum olarak % 0,67).Sera denemesinde 300 g/L PEG uygulamasında diğer uygulamalar ve kontrole göre (% 55.17) daha yüksek çıkış oranı (% 61) elde edilmiştir. Ortamlar içerisinde çıkış (% 90.5) ve çöğür gelişimi (% 10.47 boy, % 1.34 çap ) yönünden en olumlu etki torf + perlit ortamından alınmıştır. Tüm sonuçlar birlikte değerlendirildiğinde kivi tohumlarında en yüksek çimlenme, çıkış ve çöğür gelişimi elde etmek için torf + perlit ortamı ve 300 g/L PEG-6000 dozunun birlikte uygulanması önerilmektedir