Değişik fide yetiştirme yöntemleri ve ortamlarının biberlerde fide kalitesi, verim, erkencilik ve meyve kalitesi üzerine etkileri / Asuman Sezer; Danışman Ferhat Odabaş.
Özet
Bu araştırmada 1993 ve 1994 yıllarında, SAmsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde yapılmıştır. Araştırmada, değişik fide yetiştirme yöntemleri ve ortamların 11-B-14, Çetinel-150 ve Çarliston- 52 biber çeşitlerinde fide kalitesi, verim, erkencilik ve meyve kalitesi üzerine etkilerinin saptanması amaçlanmıştır. Bu amaçla, şaşırtmalı yöntemde; tohum ekim kasalarında yetiştirilen fideler, 12*15 cm'lik plastik torbalara, 8*8 cm aralıklarla ılık yastıklara, tütün tozu, çay ve çeltik kavuz külü atıkları ile bunların çeşitli oranlarda hazırlanmış kombinasyonlarından oluşan sıkıştırılmış bloklara şaşırtılmışlardır. Şaşırtmasız yöntemde ise fideler; 4*8 cm, 8*8 cm, 16*8 cm ve m2'ye 20 g tohum düşecek şekilde sıcak yastıklara yapılan doğrudan tohum ekimlerinden, 12*15 cm'lik plastik torbalara, tütün tozu, çay ve çeltik kavuz külü atıkları ile bunların çeşitli oranlarda hazırlanmış kombinasyonlardan oluşan sıkıştırılmış bloklara yapılan doğrudan tohum ekimlerinden elde edilmişlerdir. Araştırmada elde edilen sonuçlar maddeler halinde halinde aşağıda verilmiştir. 1- Değişik fide yetiştirme yöntem ve ortamlarının, denemeye alınan biber çeşitlerindebazı fide kalite özellikleri üzerine etkisi bakımından; genel olarak tüm çeşitlerde yöntemler arasında istatistiki bir farklılık görülmemiştir. 2- Araştırmada, doğrudan tohum ekimi ile şaşırtma işleminin uygulandığı fide üretiminde, gerek fide kalite özellikleri gerekse meyve verimi ve kalitesi yönünden istatistiki bakımdan önemli sayılabilecek bir farklılık tespit edilmemiştir. 3- Araştırmada, erkencilik, verim ve meyve kalitesi yönünden plastik torbaya yapılan şaşırtma ve doğrudan tohum ekimi yoluyla kazanılan fideler ile çay + çeltik kombinasyonundan oluşan sıkıştırılmış bloklara yapılan doğrudan ekim ve fide dikimlerinden elde edilen bitkilerin en yüksek değerleri verdiği saptanmıştır. Not: (Bu tez özeti uzun olduğundan kısaltılmıştır.