Karadeniz Bölgesinde kültür mantarı (Agaricus bisporus (Lange) sing.) üretiminde kullanılabilecek organik materyallerin tespiti ile bunların mantarın verim ve kalitesine etkisi üzerine bir araştırma / Aysun Pekşen; Danışman Atila Günay.
Özet
Bu araştırma, Karadeniz Bölgesi'nde temini kolay ve ucuz olan tarımsal artıkların ham materyal olarak kültür mantarı (agaricus bisporus (Lange) sing.) yetiştiriciliğinde kompost yapımında kullanılabilirliğinin belirlenmesi, bu materyellerden hazırlanan en uygun kompost formüllerinin tespiti ile yetiştirme ortamlarının mantarın verim ve kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi mantar üretim tesisinde 1993-1995 yılları arasında yürütülen çalımada; çay artığı, fındık zurufu, mısır, ayçiçeği ve çeltik sapı ham materyalleri ve bunların buğday sapı ile değişik oranlarından hazırlanan kompost formülleri denenmiştir.Kompost özelliklerinin belirlenmesi amacıyla pastörizasyon öncesi ve sonrası kompostların pH, kuru madde, nem kül, C, N miktarları ve C/N oranları ile diğer mineral madde (P, K, Mg, Ca, Na, Zn, Mn, ve Fe) içerikleri saptanmıştır.Araştırmada, ele alınan değişik yetiştirme ortamlarının mantarın fiziksel özellikleri ile besin içerikleri üzerine olan etkileri de incelenmiştir.Çalışma sonuçları ele alınan tarımsal artıkların kompost yapımında ham materyal olarak kullanılabileceğini göstermiştir.Denemeye alınan uygulamalar arasında en yüksek verim; 100 kg buğday sapı, 100 kg çay artığı, 40 kg tavuk gübresi, 3 kg üre ve 12 kg alçı karışımından oluşan kompost formülünden elde edilmiştir.Ele aldığımız tarımsal atıklardan hazırlanan kompost formüllerinin çoğunun kontrole göre verimlerinin yüksek, maliyetlerinin ise düşük olduğu tespit edilmiştir.