0900 ziraat kiraz çeşidinde hasat sonrası çeşitli uygulamaların ürün ve kalite kayıpları üzerine etkilerinin incelenmesi / Mustafa Akbulut; Danışman Muharrem Özcan.
Özet
2001 ve 2002 yıllarında yapılan bu araştırmada ülkemizde yoğun olarak yetiştirilen 0900 Ziraat kiraz çeşidinin önsoğutma işlemleri (önsoğutmasız, havayla önsoğutma, suyla önsoğutma) sonrasında 3 farklı ambalaj tipi (kağıt ambalaj, mukavva ambalaj ve plastik ambalaj) ile ambalajlı olarak muhafaza edilerek, meyvelerin kalitelerinin korunması ve muhafaza sürelerinin uzatılması amaçlanmıştır. Kiraz meyveleri 0-1 °C sıcaklık ve % 90-95 oransal nem koşullarında muhafaza edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, plastik ambalaj muhafaza süresi boyunca ağırlık kayıplarını azaltmıştır. Kirazlardaki suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) ve titre edilebilir (TE) asitlik seviyesi genel olarak soğukta muhafaza süresince azalmıştır. Fungal çürüklük etmenleri plastik ambalajlı meyvelerde artmıştır. Önsoğutma uygulamalarının ürün ve kalite kayıplarını azalttığı ve su ile önsoğutmanın diğer uygulamalardan daha başarılı sonuçlar verdiği tespit edilmiştir. Özellikle, önsoğutma uygulamalarının fizyolojik bozulmalar ve fungal kökenli çürümeleri azaltmada etkili olduğu saptanmıştır. Tat ve kalitenin 3. haftadan itibaren azalmakla birlikte, 4. haftada pazar değeri olarak kabul edilebilir kalitede olduğu görülmüştür. Muhafaza süresinin sonunda meyve kabuğundaki kırmızı ve meyve sapında yeşil renkte koyulaşma meydana gelmiştir. 0900 Ziraat kiraz çeşidinin 3-4 hafta başarılı şekilde muhafaza edilebileceği belirlenmiştir.