• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Chemical and microbiological qualities of dry-salted (lakerda) bonito (Sarda sarda, Bloch 1793)

Tarih

2006

Yazar

Turan, Huelya
Kaya, Yalcin
Erkoyuncu, Ibrahim
Soenmez, Guelsah

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

In this study, changes in the chemical and microbiological properties of bonito (Sarda sarda, Bloch 1793) salted by dry salting (lakerda) and stored for 6 months at 4 +/- 1C were investigated. The fresh gutted and sliced bonitos were used as raw material for salting by using the ratio of fish to salt as 5:1 by weight. Salted fish remained in the liquid pickle formed by salt and the liquid extracted from the fish. This solution was not drained during the storage period. The product is described as "lakerda" in Turkey. In the fresh fish, total volatile basic nitrogen (TVB-N) and trimethylamine nitrogen (TMA-N) values were 11.21 mg/100 g and 1.19 mg/100 g, respectively. During the storage period, TVB-N and TMA values increased slowly to 27.67 mg/100 g and 4.99 mg/100 g, respectively, at the end of the storage period. In the first month after salt processing, the total mesophilic bacteria count was 4.6 x 10(2) cfu/g. In the later months, mesophilic, psychotropic, coliform bacteria and yeast-mold did not reproduce. According to the results, bonito salted by dry salting and stored at 4 +/- 1C was in good quality in terms of chemical and microbiological properties during the storage period of 6 months.

Kaynak

Journal of Food Quality

Cilt

29

Sayı

5

Bağlantı

https://doi.org/10.1111/j.1745-4557.2006.00087.x
https://hdl.handle.net/20.500.12712/20406

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [14046]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [12971]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.