• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Convective drying characteristics of azarole red (Crataegus monogyna Jacq.) and yellow (Crataegus aronia Bosc.) fruits

Tarih

2007

Yazar

Koyuncu, Turhan
Pinar, Yunus
Lule, Fuat

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

In this research, drying characteristics and energy requirement for drying of two different genotypes (Crataegus monogyna Jacq. and Crataegus aronia Bosc.) of azarole (Crataegus azarolus L.) red and yellow fruits were reported. Azarole fruits were dehydrated in a computer connected Convective hot air dryer. Freshly harvested two different genotypes of azarole fruits were dried at 60 and 70 degrees C temperatures and drying air velocity was selected as 0.25 m/s for both temperatures. Azarole fruits were dehydrated from the initial moisture content of 211% and 273% (percentage dry basis) to a final moisture content of 8-9% for red and yellow fruits, respectively. During experiments, drying product were weighted automatically by the balance per 10 min. Data were transferred to the computer and processed by a software. The results indicated that drying air temperature significantly influenced the total drying time and total energy requirement for drying of both genotype azarole fruits. The minimum specific energy consumption for drying of red and yellow fruits were determined as 42.80 kWh/kg and 27.68 kWh/kg for 70 degrees C, respectively. In order to reduce drying energy consumption, it can be recommended that the drying temperature must not be less than 70 degrees C for this application. (c) 2006 Elsevier Ltd. All riehts reserved.

Kaynak

Journal of Food Engineering

Cilt

78

Sayı

4

Bağlantı

https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2005.09.036
https://hdl.handle.net/20.500.12712/20142

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [14046]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [12971]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.