• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

The effects of the shook swarm technique on honey bee (Apis mellifera L.) colony productivity and honey quality

Tarih

2008

Yazar

Guler, Ahmet

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

The productivity of honey bee colonies and the quality of hive products may be greatly influenced by colony management. In beekeeping, shaking of the worker bees together with the queen into a clean empty hive is known as the shook swarm technique. In this study, the shook swarm technique was compared to standard beekeeping methods in relation to colony productivity and honey quality, including adult worker bee population, wax production, comb area, brood area and honey yield. In addition, the honey was examined to determine the content of water, proline, hydroxymethylfurfural, glucose, fructose, sucrose, diastase, electrical conductivity, invert sugar, fructose/glucose ratio, maltose, vitamin C and potassium. The naphthalene and pesticide contents were also measured. Shook swarm group colonies were smaller than those of the control group in terms of worker bee population, brood area and honey yield (P<0.01), were similar in built comb area (P>0.05) and greater in terms of wax production (P<0.01). Ninety five per cent of the comb needed by the colonies was built within 45 - 50 days, at an average cost of 19 - 20 kg of honey. Control colonies used an average of 79g of wax to build comb on each frame of foundation, compared to 183g in the shaken colonies. Honey production to comply with pure blossom and organic standards may be possible using the shook swarm technique, but the productivity level is 55 - 60% lower than with standard beekeeping methods.

Kaynak

Journal of Apicultural Research

Cilt

47

Sayı

1

Bağlantı

https://doi.org/10.1080/00218839.2008.11101420
https://hdl.handle.net/20.500.12712/19561

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [14046]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [12971]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.