• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Performance of broilers fed diets supplemented with dry peppermint (Mentha piperita L.) or thyme (Thymus vulgaris L.) leaves as growth promoter source

Tarih

2008

Yazar

Ocak, N.
Erener, G.
Ak, F. Burak
Sungu, M.
Altop, A.
Ozmen, A.

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

A study was conducted to determine the performance, carcase and gastrointestinal tract (gut) characteristics of broilers fed diets supplemented with dry peppermint (Mentha piperita L.) or thyme (Thymus vulgaris L.) leaves, which are among the alternative growth promoters. In the study, 312 one-week-old broilers (Ross-308) were used. There were 3 dietary treatments, each consisting of 4 replications (13 males and 13 females in each replication). The control group was fed basal diet, while the peppermint and thyme groups were fed diets supplemented with 0.2% peppermint or thyme (w/w) as menthol and thymol (70 mg per kg diet) sources, respectively. From 7 days to 35 days of age, the body weight gain was higher (P < 0.05) in broilers fed the peppermint-supplemented diet compared to the control, but the effect of peppermint on body weight gain disappeared at 42 days of age. Feed intake, feed to gain ratio, carcase weight, carcase yield, and the relative weights of the edible inner organs and whole gut, and the relative length of the whole gut were not significantly affected by peppermint and thyme contents. The peppermint or thyme leaves increased (P < 0.05) the abdominal fat pad at 42 days of age. Thus, the dry peppermint leaves had a higher growth promoting efficacy than the dry thyme leaves at an early stage of broilers' life, but an increase in abdominal fat should be taken into account for carcase quality and processing.

Kaynak

Czech Journal of Animal Science

Cilt

53

Sayı

4

Bağlantı

https://doi.org/10.17221/373-CJAS
https://hdl.handle.net/20.500.12712/19389

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [14046]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [12971]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.