• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Prevalence and Risk Factors of Allergies in Turkey (PARFAIT): results of a multicentre cross-sectional study in adults

Tarih

2009

Yazar

Kurt, E.
Metintas, S.
Basyigit, I.
Bulut, I.
Coskun, E.
Dabak, S.
Kalyoncu, A. Fuat

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

The Prevalence and Risk Factors of Allergies in Turkey (PARFAIT) study was planned to evaluate the prevalence of and risk factors for asthma and allergic diseases in Turkey. The present analysis used data from 25,843 parents of primary school children, obtained from a cross-sectional questionnaire-based study. A total of 25,843 questionnaires from 14 centres were evaluated. In rural areas, the prevalences asthma, wheezing, allergic rhinitis and eczema in males were: 8.5% (95% confidence interval (CI) 7.9-9.1%), 13.5% (95% Cl 12.8-14.2%), 17.5% (95% Cl 16.7-18.2%) and 10.8% (95% Cl 10.2-11.4%), respectively; and in females were: 11.2% (95% Cl 10.9-11.8%), 14.7% (95% Cl 14.3-15.1%), 21.2% (95% Cl 20.4-22.0%) and 13.1% (95% Cl 12.4-13.8%), respectively. In urban areas, the corresponding prevalences in males were: 6.2% (95% Cl 5.8-6.6%), 10.8% (95% Cl 10.3-11.3%), 11.7% (95% Cl 11.4-12.0%) and 6.6% (95% Cl 6.2-7.0%), respectively; and in females were: 7.5% (95% Cl 7.9-7.1%), 12.0% (95% Cl 11.7-12.3%), 17.0% (95% Cl 16.4-17.6%) and 7.3% (95% Cl 6.9-7.7%), respectively. Having an atopic first-degree relative or any other atopic diseases had significant effects on the prevalence of allergic diseases. Housing conditions, such as living in a shanty-type house, visible moulds at home and use of wood or biomass as heating or cooking material were associated with one or more allergic diseases. Although genetic susceptibility is strongly associated, country- and population-based environmental factors may contribute to increased prevalence rates of allergic diseases.

Kaynak

European Respiratory Journal

Cilt

33

Sayı

4

Bağlantı

https://doi.org/10.1183/09031936.00082207
https://hdl.handle.net/20.500.12712/18701

Koleksiyonlar

  • PubMed İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6144]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [14046]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [12971]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.