• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Physical, chemical and antioxidant properties of solid and sour apple pekmez

Tarih

2009

Yazar

Koca, Ilkay
Karadeniz, Bulent

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Pekmez is a traditional Turkish food commonly produced from grape. It can also be produced from fruits containing high amounts of sugar like apple, plum, and apricot. Apple pekmez has been produced from fresh apples in Turkey using traditional techniques. Apple pekmez is produced as either liquid or solid. The acidity of apple juice is not reduced with pekmez soil, or CaCO3 in sour apple pekmez production. In this study, physical, chemical, and antioxidant properties of solid and sour apple pekmez were determined. For this purpose, thirty samples of pekmez were analysed. Hunter L values of pekmez samples ranged between 15.06 and 24.42. Hunter a value was between + 0.32 and +3.81 and b value was between +0.47 and +4.62. Additional analysed characteristics were water activity (0.550-0.867), total soluble solids (65-85%), total sugar content (258.60-739.40 g kg(-1)), reducing sugar (167.20-617.60 g kg(-1)), unreducing sugar (1.80-198.70 g kg(-1)), pH (3.04-4.58), total acidity (9.90-75.30 g kg(-1)), crude protein (2.60-12.40 g kg(-1)), ash (8.00-28.70 g kg(-1)) and hydroxymethyl furfural (23.54-2133.52 mg kg(-1)). Total phenolics value of the pekmez samples ranged between 4603.60 and 14,252.25 mg kg(-1), and total antioxidant activity (expressed as FRAP values) between 47.34 and 327.86 mmol g(-1). In this study, the correlation between total acidity, ash, total phenolics values and total antioxidant activity was significant (p<0.01).

Kaynak

Journal of Food Agriculture & Environment

Cilt

7

Sayı

03.Apr

Bağlantı

https://hdl.handle.net/20.500.12712/18578

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [14046]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [12971]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.