• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

The Effects of a High-Fat, Low-Carbohydrate Diet on the Prognosis of Patients with an Acute Attack of Chronic Obstructive Pulmonary Disease

Tarih

2009

Yazar

Tumer, Guzin
Mercanligil, Seyit M.
Uzun, Oguz
Aygun, Canan

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Objective: Acute exacerbations are the most frequent cause of medical visits, hospitalizations, admissions and death among patients with chronic obstructive pulmonary disease (COPD). Our objective was to investigate the effects of a high-fat low-carbohydrate (CHO) diet on the prognosis of patients hospitalized for an acute exacerbation of COPD. Material and Methods: Thirty male patients with COPD, hospitalized for acute exacerbation were randomized into two groups. Standard hospital diet was administered to group I for 10 days and an experimental diet comprising of 50% standard hospital diet and 50% of a special enteral product containing high-fat low-CHO was administered to group II Pulmonary function tests, anthropometric measurements and blood gas analysis were per-formed on the first and tenth days of the study. All patients completed a questionnaire regarding socio-economic status and nutritional habits. Results: Pulmonary function tests revealed statistically significant differences in tidal volume (TV) and forced vital capacity (FVC) between the measurements of day I and day 10 of the two groups with better results in group 11 (p< 0.05). There was no significant difference between groups on blood gas analysis parameters on days 1, 3,5,7, and 9 (p> 0.05), yet there was an improvement (increase in PaO2, decrease in PaCO2). Conclusion: A high-fat low-CHO diet can improve the prognosis of COPD patients with acute exacerbation. Since nutritional interventions can improve treatment outcomes and quality of life in COPD patients, multi-center studies with a larger sample size and long-term nutrition support are needed.

Kaynak

Turkiye Klinikleri Tip Bilimleri Dergisi

Cilt

29

Sayı

4

Bağlantı

https://hdl.handle.net/20.500.12712/18536

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [14046]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [12971]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.